Om over meer opslagcapaciteit voor zijn veevoer te beschikken, plaatste melkveehouder Antoon Vissers uit het Zeeuwse Tholen afgelopen jaar een nieuwe sleufsilo op zijn erf. De silo bestaat uit betonwanden van Zwaagstra Beton en is 2,5 meter hoog en 52 meter lang. “Nu hebben we een nog betere voersnelheid en het werkt een stuk makkelijker.”
De 40-jarige Vissers beschikte al over drie sleufsilo’s toen hij afgelopen jaar besloot er nog een aan te schaffen. “Het kuilvoer stak een eind boven de bestaande silo’s uit. We moesten daardoor altijd hoog werken en konden het moeilijk netjes aanrijden. Kortom, we konden wel wat extra capaciteit gebruiken.”
De prijzen verschilden niet veel, het kwam op gevoel aan
Op gevoel
Op de vakbeurs in Gorinchem kwam de melkveehouder in contact met Zwaagstra Beton. “Ik heb op die beurs bij meerdere betonleveranciers informatie en offertes aangevraagd. De prijzen verschilden niet veel, het kwam op gevoel aan. De vertegenwoordiger van Zwaagstra Beton was een leuke en eerlijke man.”
De koop was snel rond. “De vertegenwoordiger zei: ‘Bel maar een week van tevoren wanneer je de wanden wilt hebben.’ Dat heb ik gedaan. Vervolgens kwam Zwaagstra met zeven vrachtwagens de wanden brengen. Hier op het erf werden ze overgeladen op een kraanwagen die ze wegzette. Dat deed de chauffeur keurig. Zelf waren we met twee man erbij om de wanden netjes neer te zetten. We begonnen ’s ochtends vroeg en halverwege de middag waren we klaar.”
We hebben ruim honderd hectare land. Het landwerk doen we allemaal zelf.
Vier melkrobots
Vissers runt zijn bedrijf op het Zeeuwse eiland niet alleen. Zijn vrouw is verantwoordelijk voor de administratie en zijn vader, van wie hij in 2015 de boerderij overnam, springt nog regelmatig bij. Sinds kort heeft hij ook een medewerker in dienst. “We hebben 75 hectare grasland, 20 hectare mais en 6 hectare suikerbieten. Het landwerk doen we allemaal zelf. De suikerbieten verkopen we, de rest is voor eigen gebruik. Daarnaast hebben we nog 20 hectare natuurgebied voor het jongvee.”
De melkkoeien staan jaarrond op stal. “Met de ventilatie is dat beter voor de koeien. Bij hoge buitentemperaturen kunnen we het in de stal zo tien graden koeler maken. We hebben vier melkrobots, die staan mooi vol.”
Op dit niveau moet je wel veel krachtvoer en bijproducten geven
Laagje bijproducten
In de nieuwe sleufsilo zitten inmiddels de eerste en tweede snee gras, maar dat blijft niet zo. Vissers: “In de toekomst doe ik er mais in, daar is hij voor bedoeld. De andere sleufsilo’s waren echter nog vol, waardoor ik hem nu tijdelijk voor de opslag van gras gebruik. Straks komt er dus mais in, met daarop een laagje van zo’n twintig centimeter aan bijproduct in snippers.” Vissers’ koeien brengen zo’n 11.800 liter melk per jaar op. “Op dat niveau moet je wel veel krachtvoer en bijproducten geven. Onze bijproducten bestaan uit voeraardappels, bierbostel en Cigarant.”
Als ondergrond in de silo koos Vissers voor beton. “In de andere silo’s ligt asfalt, maar dat zakt nog weleens in. Dan krijg je putjes waar het water in blijft staan. Bij beton gebeurt dat niet. In de toekomst kan ik er altijd nog een laagje asfalt op leggen, mocht dat nodig in. Er zitten twee rijen putten in voor het afvoeren van de perssappen. Die gaan de mestkleder in.” Tussen de silo’s ligt een zandwal van zo’n anderhalve meter hoog. “Dat hebben we gedaan om makkelijk de zandslurfen en banden voor het afdekken te kunnen leggen.”
Zwaagstra Beton is eerlijk en netjes. Niets op aan te merken.
Eerlijk en netjes
Zwaagstra Beton heeft een goede indruk gemaakt op Vissers. “Het was een fijne samenwerking. Zwaagstra is eerlijk: dit is de prijs en klaar. Ze zijn netjes alle afspraken nagekomen, zoals het hoort. Ik heb er niets op aan te merken.”
15 meter brede sleufsilo
De nieuwe sleufsilo op het erf van Vissers is 2,64 meter hoog, 52 meter lang en 15 meter breed. De silowanden zijn per element 4 meter breed en hebben een voet en hak van 14 centimeter dik.