Minister Schouten negeert biologische melkveehouders volkomen. Ze reageert niet eens rechtstreeks op hun verzoek voor een Vrijstelling van het Fosfaatrechtenstelsel. 'Onvoorstelbaar', vinden de biologische melkveehouders verenigd in de SOS-groep.
'Voor de bühne is de minister voor circulaire landbouw, dierenwelzijn en natuur inclusief. Schouten laat juist de kleine groep biologische melkveehouders die voorop lopen met deze thema's nu in de kou staan. Dit in tegenstelling tot de Eurocommissie Milieu. De commissie laat vanuit Brussel schriftelijk aan de SOS-groep weten voorstander te zijn om biologische melkveehouders uit te zonderen van de fosfaatwet. De commissie motiveert zelfs in haar brief: omdat de biologische bedrijfsvoering milieuwvriendelijk is en niet debet is aan mestoverschot en mestfraude.
Niet alleen de melkveehouders worden getroffen door de fosfaatwet. Ook hun collega’s in de biologische groenteteelt en akkerbouw ervaren problemen. Mesttekort. Want daarvan is sprake in de bio-sector. Feitelijk hebben biologische boeren niet bijgedragen aan het mestfosfaatoverschot. Zij hebben een eigen en afgescheiden mestmarkt. Zij hebben niets aan de gunst die derogatie heet, want volgens de biologische regels mag een bio-boer nooit meer dan 170 kg stikstof per hectare inzetten. Daarom is de verbijstering des te groter dat de hele bio-sector moet boeten voor de mestproblemen in de gangbare melkveehouderij. Gangbare collega’s hebben nu hun derogatie binnen en kunnen bijsturen met kunstmest. De bio-boer heeft tot nu toe het nakijken en voor enkelen geldt faillissement door de invoering van dure fosfaatrechten. Juist van het rechtenstelsel wil de bio-sector vrijstelling.
Minister Schouten aan zet
De Commissie Milieu in Brussel is helder en open in haar standpunt. Als het aan de commissaris ligt, is een uitzondering in de fosfaatwet gerechtvaardigd voor de biologische melkveehouders. Het ministerie is nu aan zet, omdat het nationale wetgeving betreft. Om de mening van Brussel kan de minister niet heen, zeker omdat deze commissie Milieu ook over derogatie gaat en zich dus weldegelijk bewust is van de situatie in Nederland. Een Vrijstelling verlenen aan de biologische melkveehouders kan volgens artikel 38, lid 1 van de Meststoffenwet waaronder het fosfaatrechtenstelsel valt. De biologische melkveehouders zijn als groep goed af te bakenen door de SKAL certificering.
Acties
De SOS-groep verwacht op korte termijn een (re)actie van minister Schouten om een Vrijstelling te bespreken. Blijft een reactie uit dan volgt er een publiekscampagne, acties en mogelijk een gang naar de rechter.
Bron: Netwerk GRONDig