De Nederlandse diervoedersector is vastbesloten om een substantiële bijdrage te leveren aan een klimaatvriendelijke voedselketen. Cruciaal is een nauwere samenwerking tussen alle schakels in de dierlijke keten – inclusief de retail – om met elkaar te zorgen voor een geobjectiveerde kwantitatieve onderbouwing van wat maatregelen echt opleveren aan klimaatwinst.
Vervolgens moeten we de consument op een volledig transparante manier informeren over de milieuvoetafdruk van dierlijke producten, zodat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden in de supermarkt op basis van prijs, kwaliteit en productiewijze.
Dit zijn de belangrijkste conclusies van het druk bezochte Nevedi-congres ‘Naar een klimaatvriendelijke voedselketen’ dat vandaag onder inspirerende leiding van Helga van Leur werd gehouden in Baarn.
Bijdrage diervoer
‘Met de grootschalige benutting van co-producten uit de voedingsmiddelenindustrie levert de diervoedersector al een belangrijke bijdrage aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen’ stelt Henk Flipsen, directeur Nevedi. Hierdoor is de CO2-voetafdruk van Nederlands diervoer laag. Dit is nog onvoldoende bekend en dient nog veel beter over het voetlicht te worden gebracht naar het breder publiek. De klimaatbijdrage kan verder worden vergroot als de overheid diverse wettelijke belemmeringen voor de inzet van co-producten wegneemt en er open markttoegang ontstaat voor diervoederinnovaties op gebied van aminozuren en additieven.
Ambitie
Pieter van Geel, voorzitter van de Klimaattafel Landbouw, gaf aan dat de sector vol energie aan de slag is. In plaats van de afgesproken 3,5 megaton is de ambitie om 7 megaton reductie van broeikasgassen te realiseren in 2030. Naast nationale doelstellingen moet op termijn ook nadrukkelijk gekeken worden naar optimalisatie in internationale context. Van Geel ziet zijn opdracht inmiddels breder dan alleen klimaat omdat er nu gekeken wordt naar de gehele verduurzamingslag van de dierlijke en plantaardige sectoren.
Transparantie
Bert Urlings, Corporate Director Vion, hield een krachtig pleidooi om de consument veel beter te informeren over de werkelijke CO2-voetafdruk van Nederlands vlees. Hij gaf aan dat recente berekeningen laten zien dat de CO2-voetafdruk van Nederlands varkensvlees tot de 10% laagste van de hele wereld behoort. Beter dan vele hoogwaardige eiwitbronnen van plantaardige oorsprong, zoals bijvoorbeeld tofu. De vleessector gaat de komende tijd nauwer met de diervoedersector samenwerken om geobjectiveerde informatie over de milieuvoetafdruk van de gehele vleesketen te kunnen berekenen en beschikbaar te stellen. Nevedi Nevedi behartigt de collectieve belangen van de Nederlandse diervoederindustrie. De sector bestaat uit fabrikanten van mengvoeders, premixen en kalvermelkpoeder en leveranciers van vochtrijke diervoeders (bijproducten van de levensmiddelenindustrie). Bij Nevedi zijn 95 diervoederbedrijven en voerleveranciers aangesloten. Samen vertegenwoordigen zij circa 95% van de totale productie in Nederland.
Bron: Nevedi, 09-11-2018