Gerwin Lohuis uit Hoge Hexel (Overijssel) houdt circa 80 koeien met bijbehorend jongvee. Zijn 35 hectare grasland levert een belangrijk aandeel in het rantsoen. Het melkvee van Lohuis weidt in de zomerperiode op de huiskavel volgens het principe van Nieuw Nederlands Weiden. De percelen die iets verder weg liggen, worden normaal gesproken uitsluitend gebruikt als maaipercelen. Lohuis boert op zandgrond met daarin enkele hoge zandkoppen. Schade door droogte ligt daarom op de loer.
Droogte kost direct opbrengst
Op 20 procent van de percelen wordt rotatieteelt toegepast met achtereenvolgens gras, mais, lelies en aardappelen. Dit betekent dat hij jaarlijks circa 3 hectare grasland vernieuwt. De melkveehouder zocht hiervoor een mengel wat een goede opbrengst geeft en goed tegen droogte bestand is. “Droogte kost direct opbrengst. Als het langer duurt heb je kans dat het gras dood gaat en heb je blijvende schade”, aldus de melkveehouder.
Belangrijk voor Lohuis is ook dat het gewas qua groei past bij het overige grasland zodat het tegelijk ingekuild kan worden. “Met jaarlijks drie hectare vernieuwen, duurt het lang voor je een oppervlakte hebt dat de moeite waard is om apart in te kuilen”, legt hij uit.
Zeer tevreden over PowerMax
Op het bedrijf van Lohuis ligt een demo van DLF met diverse graszaadmengsels die zich onder droge en normale omstandigheden manifesteren. Eén van deze mengsels is PowerMax, dat Lohuis afgelopen jaar ook nieuw inzaaide op het perceel dat vrijkwam na verhuur voor aardappelteelt.
De melkveehouder is heel tevreden over dit perceel. “Voor de eerste snede is er alleen bemest met 200 kilogram Novurea. Drijfmest is er niet opgekomen. Hoewel er vorig jaar aardappels stonden, die de grond toch doorgaans behoorlijk leeg trekken, doet de PowerMax het uitstekend. Of ik het ook komend najaar weer ga inzetten? Ik zou niet weten waarom niet.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: DLF