Jacobskruiskruid is een giftige plant die we dit jaar meer zien door heel Nederland. De plant is te vinden in veel weilanden, bosranden en wegbermen. Het grootste risico vormt opname uit hooi en kuilgras, omdat de typische onsmakelijkheid van de plant verloren gaat tijdens het droog-, en fermentatieproces. Momenteel wordt er volop gemaaid, voorkom dat deze giftige plant in de kuil terechtkomt.
Vergiftiging door Jacobskruiskruid
Blootstelling van dieren aan Jacobskruiskruid is een reëel risico. Opname van de plant is altijd en in elke groeifase giftig. Vergiftiging door de plant geeft verschijnselen van leverfalen, zoals geelzucht, zonnebrand. Maar ook afwijkend gedrag zoals ernstige depressie, doelloos ronddwalen of cirkelen en evenwichtsproblemen en uitval. Verschijnselen kunnen ook minder duidelijk zijn, zoals productieklachten en vermageren.
Wat zijn de symptomen van vergiftiging?
Opname van de plant kan een aanhoudend en langdurig effect hebben gedurende weken of in sommige gevallen maanden. Dat zorgt ervoor dat verschijnselen soms lang na de opname optreden, en daarom kan het een uitdaging zijn om de effecten te koppelen aan een bepaald tijdstip of deel van het voer.
Beheersing en bestrijding Jacobskruiskruid
Beheersing van Jacobskruiskruid is het meest effectief als dit je dit doet vóór de bloeifase en zaadproductie. De planten kun je controleren door te frezen, schoffelen en trekken. Als het vóór de zaadproductie is gedaan, heeft dit een effect op het aantal planten in het volgende jaar. Blijvende controle in de opeenvolgende jaren kan nodig zijn om de plant volledig te verwijderen. Indien effectieve bestrijding niet mogelijk is, vermijd dan situaties waarin dieren de weide gebruiken als er onvoldoende alternatief gras groeit of zodra je bijvoert. Als een weiland onder dergelijke omstandigheden toch moet worden gebruikt; is het het meest veilig om alleen schapen en geiten te laten grazen en geen runderen.
Meer weten over Jacobskruiskruid? Lees hier verder!
Bron: GD