Gemiddeld schommelde de voederwaarde van het weidegras rond 970 VEM, 240 g RE en 85 g suikers. Daarbij valt op dat afgelopen week het gehalte van ruw eiwit in het gras is gestegen met ongeveer 40 g RE/kg ds. Met ca. 5 kg ds weidegras in het rantsoen, wordt er ongeveer 200 g RE meer uit gras opgenomen per dag. Deze hoeveelheid ruw eiwit is vergelijkbaar met bijna een halve kg soja.
Rantsoen aanpassen
Wanneer het rantsoen daarop niet wordt aangepast, zal de eiwitbenutting achteruit gaan en het ureumgehalte stijgen. Wanneer het rantsoen ook nog eiwitaanvulling bevat, betekent dit onnodig hoge voerkosten. Zeker gezien de huidige melkprijs is elke besparing op voerkosten welkom. Kortom: let op het ureumgehalte en overleg met je voeradviseur om het rantsoen passend te maken.
Plaatselijk zeer nat
Buien kunnen plaatselijk voor veel overlast zorgen. Niet alleen in Limburg, maar ook op andere plaatsen. Zo viel er in de buurt van Woudsend meer dan 100 millimeter en ook in de buurt van Siddeburen viel veel regen. Op die plaatsen is de bodem zo drassig dat weiden momenteel niet mogelijk is. Hopelijk zakt het water snel genoeg weg en is de grond droog genoeg om te gaan stalvoeren.
Voldoende gras voor de melkkoeien
De grasgroei blijft goed met gemiddeld een 55 kilo ds/ha/dag goed op peil. Dat betekent dat als de draagkracht het toelaat, er nog volop geweid kan worden.
Bron: Agrifirm