Uit de grasmonitor van Agrifirm blijkt dat er grote regionale verschillen zijn in grasgroei, van krap 20 tot 55 g ds per ha per dag. Gemiddeld over Nederland kwam de grasgroei afgelopen week uit op zo’n 40 kg ds per ha.
Door de toenemende grasgroei wordt het grasaanbod de komende dagen groter en komt voor een aantal bedrijven de vraag: laat ik de koeien meer gras opnemen, of maai ik er straks een aantal percelen tussen uit? Welke factoren spelen mee in het nemen van deze beslissing?
Weidegras goedkoop voedermiddel
Door de koeien zelf het gras op te laten halen, worden de kosten van maaien, schudden en inkuilen bespaard en is de kostprijs per kg melk laag. Daarnaast is weidegras in deze tijd van het jaar eiwitrijk en kan er bespaard worden op de eiwitaanvulling in het rantsoen. Daarmee vang je twee vliegen in één klap: besparen op eiwitaankoop én het aandeel eiwit van eigen land stijgt. Dit laatste gaat alleen op wanneer je een belangrijk aandeel snijmaïs in het rantsoen hebt.
Nadelen van het weidegras zijn de relatief grote variatie in kwaliteit en de wisselende opname als gevolg van de overwegend snel wisselende weersomstandigheden in het najaar. Bevat het rantsoen op jouw bedrijf hoofdzakelijk gras of graskuil én heb je tevens een ruime ruwvoerpositie, kies dan vooral voor weiden en voer een energierijk, eiwitarm mengvoer.
Eiwitrijke aanvulling op de eiwitarme voorjaarskuil
Najaarskuil is over het algemeen zeer eiwitrijk. Dat past uitstekend naast een eiwitarme voorjaarskuil of als aanvulling op rantsoenen met snijmais. Zeker afgelopen voorjaar is er een aantal kuilen gewonnen die zowel droog als eiwitarm en suikerrijk zijn. Een relatief vochtige eiwitrijke najaarskuil past daar uitstekend naast. Ook in deze situatie kun je besparen op de aankoop van eiwit. Daarnaast heeft het inkuilen van najaarsgras het voordeel regelmatig etgroen te hebben waardoor er tot laat in de herfst smakelijk gras voor de weidende koeien beschikbaar is
Stalvoeren
Wanneer de weersomstandigheden het in de herfst niet toelaten om te weiden of in te kuilen kan stalvoeren van vers gras een optie zijn. Daarmee bespaar je op inkuilkosten terwijl er wel dagelijks vers gras voor de bek van de koe ligt.
Voederwaarde stijgt
Momenteel neemt de graskwaliteit snel toe als gevolg van een betere verteerbaarheid van de organische stof. Gemiddeld bevat het weidegras momenteel 956 VEM, 245 g ruw eiwit en 81 gram suikers. Over het algemeen een kwaliteit die hoort bij deze tijd van het jaar.
Bron: Agrifirm