Afgelopen week lag de grasgroei op de maaipercelen gemiddeld op ruim 65 kg ds. Dit is nog steeds fors hoger dan vorig jaar. Dit komt omdat we vorig jaar rond deze tijd te maken hadden met een droogte periode waar de grasgroei vrijwel stil kwam te staan. Daarmee wordt de opbrengst aan gras dit jaar nog groter dan vorig jaar.
Gemiddelde grasgroei per dag
Later maaien kost voederwaarde
Wanneer later gemaaid wordt, loopt de voederwaarde terug. Naarmate het groeistadium vordert, dalen het RE-gehalte en de verteerbaarheid, en neemt het celwandaandeel toe. Daar de afnemende groeisnelheid in de nazomer en herfst, als gevolg van kortere dagen en lagere bemesting, is het algemene advies om na de tweede snede globaal om de vier weken te maaien. Dit advies is mede gebaseerd op onderzoeksresultaten van het ILVO. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat per dag later maaien de VEM-waarde met 7 eenheden daalt.
Analyse van kruidenrijk grasland
Kruidenrijk grasland is met een opmars bezig. Een recente proef met kruidenrijk grasland toont aan dat analyse door Eurofins Agro van kruidenrijk grasland betrouwbaar is. Wel blijkt dat de VEM-waarde bij kruidenrijk gras aan de lage kant is terwijl de melkproductie in de praktijk goed is. De verklaring hiervoor zit in het hogere gehalte ruw as.
Conclusies uit dit onderzoek:
- De verteerbaarheid van de organische stof in kruidenrijk gras wordt met NIR goed ingeschat! Dit betekent dat de DVP en OEP ook in kruidenrijk gras waarden zijn waarmee gerekend kan worden in de rantsoenberekening.
- De correctie op de VEM waarde als gevolg van het hogere asgehalte in kruidenrijk gras is niet terecht. Dit betekent dat alleen de VEM, naarmate er meer kruiden in het gras zitten, te laag wordt ingeschat.
In overleg tussen Agrifirm en Eurofins is per 10 g extra ruw as de onderstaande richtlijn voor correctie opgesteld:
VC-os (%) | VEM-correctie / per 10g ruw as |
70-75 | 11 |
75-80 | 12 |
80-85 | 13 |
> 85 | 14 |
Graslandvernieuwing: kan het uit?
Door de ruime ruwvoerpositie en de matige staat waarin veel graslandpercelen zich bevinden is er nu ruimte om grasland te vernieuwen of eventueel door te zaaien. Vraag die hierbij door veehouders gesteld wordt: wegen de opbrengsten wel voldoende op tegen de kosten?
De kosten voor graslandvernieuwing liggen globaal op 700 € per ha. Uitgaande dat grasland ééns in de vijf jaar wordt vervangen kost graslandvernieuwing globaal 140 €/jaar.
Uitgaande van een kostprijs ca. 15 cent/kg ds uit graslandproducten is deze investering met een extra opbrengst van ca.1 ton/ds/ha de kosten al terug verdiend. Daarbij is de hogere voederwaarde van goed grasland ten opzichte van slecht grasland nog niet eens meegenomen
Bron: Agrifirm