Afgelopen week is er op verschillende bedrijven weer een snede gemaaid. Gezien de grasgroei op de maaipercelen was dit geen overbodige luxe. Afgelopen week is de grasgroei weer gestegen naar ca 135 kg ds/ha/dag. Op veel andere bedrijven is men er wel aan toe, maar is het wachten op stabiel weer. Zoals het nu lijkt kan er eind van de week weer gekuild worden.
Jacobskruiskruid een groeiend probleem
De grasgroei is dan wel gestegen, maar dat is niet alleen maar positief. Met het aangepast maaibeheer van Rijkswaterstaat en de Waterschappen zie je momenteel op veel plaatsen het Jacobskruiskruid volop in bloei. Daardoor kan de plant zich verspreiden en zien we niet alleen in de bermen, maar ook in extensief grasland het Jacobskruiskruid op duiken. Jacobskruiskruid is zeer giftig. Zowel voor paarden als voor koeien. De lever wordt aangetast en de dieren gaan er uiteindelijk aan dood. De giftige stof zit in de hele plant, met de hoogste concentratie in de bloemen. Schapen en geiten zijn niet vatbaar voor de giftigheid van Jacobskruiskruid omdat bacteriën het gif in de maag afbreken.
Heb jij ook een probleem met Jacobskruiskruid? Misschien heb je iets aan deze tips!
Wanneer Jacobskruiskruid in het land staat is er momenteel maar één advies: handmatig verwijderen voor maaien. Voer de uitgetrokken planten wel af. Als er veel planten worden getrokken, draag dan handschoenen want het plantsap kan blaren veroorzaken.
Zomerstalvoedering; binnen 4 weken maaien
De voordelen van zomerstalvoedering zijn lage voerkosten, hoge graslandopbrengsten en weinig eiwitverliezen. Bovendien is het een goed passende oplossing voor niet beweidbare percelen. Zomerstalvoedering vereist echter wel vakmanschap. De kunst is om de niet alleen het aanbod, maar ook de voederwaarde zo constant mogelijk te houden. Om dit te bereiken zijn er de volgende aandachtspunten:
- Maai pas als er minimaal 2 ton gras/ ha staat. Maaien bij minder opbrengst kost op jaarbasis grasopbrengst
- Maai het gras liefst niet te nat. Te nat gras beperkt de ds-opname aan het voerhek
- Maaihoogte ca 7 cm
- Maai het gras minimaal om de 4 weken. Wanneer het gras ouder wordt, gaan de celwanden “verhouten” waardoor de verteerbaarheid afneemt en daarmee de voederwaarde teveel daalt
Bij zomerstalvoeren is het advies eerst te bemesten voor de klasse tot 2500 kg drogestof, vanaf augustus tot 2000 kg drogestof en vanaf september tot 1500 kg drogestof.
Voor de eerste snede kan er tot 30 m3 RDM uitgereden worden. Na 2 keer maaien weer 15 m3 RDM, en eind juni/ begin juli de laatste hoeveelheid: 10 – 15 m3 RDM. Let op RDM goed inbrengen i.v.m. mogelijke smaakproblemen.
Bron: Maaimonitor Agrifirm