Nu fosfaatrechten in Nederland een feit zijn, is efficiënt omgaan met fosfaat nog belangrijker om ontwikkelruimte te behouden op het melkveebedrijf. De keuze voor het grasmengsel kan hierbij een bijdrage aan leveren.
Verschil in grassoorten
De bodem en gewassen die hierop groeien spelen een steeds crucialere rol bij het voorkomen van mineralenverliezen. Onderzoek toont aan dat er een groot verschil is tussen grassoorten, in de hoeveelheid fosfaat die nodig is om een kilogram droge stof te produceren.
Zachtbladig rietzwenk (NutriFibre) heeft 15 procent minder fosfaat nodig om een kilogram droge stof te produceren dan Engels raaigras. Engels raaigras is op zijn beurt weer efficiënter dan timothee.
Groot wortelstelsel
De uitstekende mineralenbenutting van zachtbladig rietzwenk (NutriFibre), is te danken aan het grote wortelstelsel en de enorme potentie van deze grassoort om de opgenomen voedingstoffen om te zetten in droge stof. Zachtbladig rietzwenk wortelt tot 105 centimeter diep en pikt alle mineralen in de bodem op. Uitspoeling komt nagenoeg niet voor.
Grafiek 1: Verschil in grassoorten |
Grafiek 2: Verschil in ruw eiwitproductie per kilo fosfaat |
Eiwitrijk gewas
Door zijn uitgebreide wortelstelsel gaat zachtbladig rietzwenk niet alleen efficiënt om met fosfaat. Ook in de stikstofbenutting (96%!) scoort dit gras hoog. Een hoge stikstofbenutting betekent dat het gras veel eiwit kan vastleggen.
Het graszaadmengsel GreenSpirit•Structuur dat voor 85% is samengesteld uit zachtbladig rietzwenk produceert per hectare 30% meer eiwit dan mengels met Engels raaigras. Hierdoor besparen melkveehouders op aankoop van soja en raapschroot. Minder aanvoer van eiwitrijke gewassen op het melkveebedrijf is zeer voordelig voor de KringloopWijzer.
NutriFibre
Barenbrug is de enige veredelaar die geslaagd om hardbladig rietzwenk te veredelen naar zachtbladig rietzwenk. De grassoort is verkrijgbaar in het graszaadmengsel GreenSpirit•Structuur met de NutriFibre technologie. Naast efficiënte benutting van mineralen (fosfor en stikstof), en een hoge drogestofopbrengst per hectare biedt GreenSpirit•Structuur de melkveehouder nog meer voordelen.