De eikenprocessierups zorgt ieder jaar voor overlast. De haartjes van de rups bevatten eiwitten die irriterend zijn op de luchtwegen en voor allergische reacties zorgen bij mens en dier. Voor melkveehouders is het belangrijk te voorkomen dat de irriterende haartjes in het weidegras, vers gras en hooi komen. Want daarin kunnen ze tot wel acht jaar schadelijk blijven. “Op het juiste moment bestrijden is belangrijk”, vertelt Patrick Terbraak van 2Best, distributeur van Oparell CP Stop.
Oparell CP Stop is een middel dat zorgt dat het nest van de eikenprocessierups uit elkaar valt en de haartjes worden geneutraliseerd, waardoor ze niet meer irriteren. “De eiwitten die voor irritatie zorgen worden onschadelijk gemaakt. Dit op een natuurlijke manier. Vergelijk het met het koken van een ei. Dan ben je ook eiwitten aan het veranderen.”
Gemakkelijk en veilig aanpakken
Terbraak vertelt dat er inmiddels twee jaar praktijkervaring is met Oparell CP Stop. “Het werkt perfect. Met behulp van een drukspuit met lange lans bestrijd je het nest en je kunt de resten gewoon laten liggen. De haartjes zijn onschadelijk. Voor gebruik van het middel hoef je ook bijzondere maatregelen te nemen. Handschoenen aan en een veiligheidsbril op is voldoende. Het werkt als een soort zeep. De haartjes in het nest worden onmiddellijk geneutraliseerd. Daar heb je geen last van als ze naar beneden komen.”
Ook op de natuur heeft het product verder geen invloed. “Wat overblijft is soda. Dat kan geen kwaad. Je ziet wel dat het mos doodgaat op plekken waar je gespoten hebt. Dat komt doordat het een product is met een hoge pH-waarde. Daar kan mos niet tegen. Na een paar jaar komt het echter wel terug.”
Moment van aanpak belangrijk
De ontwikkeling van de eikenprocessierups kent zes stadia. Een optimale bestrijding met Oparell CP Stop vindt plaats in stadium 3, 4 of 5. Vanaf dan krijgen de rupsen brandharen. Volgens Terbraak is het ideale moment om eikenprocessierups te bestrijden voor dit jaar al achter de rug. “We zitten nu al in stadium 6. De rupsen in het nest zijn inmiddels vlinders geworden en uitgevlogen. Je kunt een nest nu nog wel aanpakken, dan bestrijd je de haartjes die nog in het nest liggen en heb je daar in elk geval geen last van. Maar als je er eerder bij bent, help je de populatie indammen.”
Elke zeven jaar een piek van de eikenprocessierups
Het verleden wijst uit dat de overlast van de eikenprocessierups eens per zeven jaar piekt. “Waarom dat zo is, daar moet ik je het antwoord op schuldig blijven. In 2019-2020 hadden we het laatst zo’n piek. Dat betekent dat we er in 2026 weer eentje kunnen verwachten. Ik weet dat de eikenprocessierups al sinds het begin van de vorige eeuw voor problemen kan zorgen. De laatste jaren wordt de piek echter hoger door temperatuursstijging. Met ons product denken wij hier een passend antwoord op te hebben”, aldus Terbraak.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Pixabay