Vijfenvijftig melkveehouders in het Van Gogh Nationaal Park (i.o.) gaan aan de slag met hun dagelijkse bedrijfsvoering ten bate van biodiversiteit, waterkwaliteit, een vitale bodem en het landschap en ontvangen daarvoor een beloning. De eerste resultaten van de nulmeting laten zien welke bovenwettelijk maatregelen ondernemers al nemen op hun bedrijf en waar zij nog kunnen verbeteren.
De biodiversiteitsmonitor bestaat uit een set integrale duurzaamheidsindicatoren. Samen geven de 13 indicatoren aan in welke mate een melkveehouder de biodiversiteit en de kwaliteit van bodem, water en landschap versterkt. Maatregelen die de boeren kunnen nemen zijn onder andere het verminderen van gewasbescherming, het terugdringen van de ammoniakuitstoot of het inzetten van kruidenrijk grasland en meer weidegang voor de koeien.
Belonen kan op vele manieren
‘In het Praktijkproject Biodiversiteitsmonitor willen we op een positieve manier met melkveehouders aan de kwaliteit van het gebied werken. Dat doen we onder andere door ondernemers die bijdragen aan natuur-, water- en landschapskwaliteit te belonen’, zegt projectleider Andrea Almasi. ‘Belonen kan op vele manieren: denk daarbij bijvoorbeeld aan toegang tot of korting op pachtgrond, verminderde regeldruk, een plus op de melkprijs of rentekorting. Er wordt op een positieve manier door boeren en maatschappelijke partners samen gewerkt aan het behalen van doelen op het gebied van biodiversiteit, waterkwaliteit, een vitale bodem en landschap.’
Dit najaar breidt het project uit met 150 extra ondernemers. De ambitie is om binnen drie jaar door te groeien naar zeshonderd deelnemende boeren. Actieve werving van nieuwe melkveehouders start dit najaar.
Resultaten nulmeting
De resultaten brengen in beeld welke bovenwettelijke prestaties melkveehouders al leveren. De scan maakt ook inzichtelijk dat er voor ieder bedrijf ruimte is voor groei. De integrale set indicatoren biedt voor iedere melkveehouder ruimte om passend bij zijn bedrijfsvoering op zoek te gaan naar een hogere score.
Betere waardering
De 55 melkveehouders krijgen een beloning op basis van resultaat. De beloningsregeling is gebaseerd op een vergelijkbaar project Duurzame Melkveehouderij in Drenthe waarbij melkveehouders €1 per punt ontvangen en melkveehouders met de hoogste score ook een beloning van maximaal €2.500 ontvangen. ‘De biodiversiteitsmonitor toont aan op welke vlakken nog winst te behalen is’, zegt melkveehouder Mari van Drunen (Drunen). ‘Het maakt me bewust waar ik sta. Het drukt me met de neus op de feiten. Op mijn melkveebedrijf valt er nog wat te verbeteren. Zo hield ik vorig jaar mijn koeien binnen. Met meer weidegang kan ik makkelijk punten verdienen. Zo kan iedere boer zelf de zwakke punten verbeteren en sterke punten benadrukken.’
Brabants Bodem
Het praktijkproject Biodiversiteitsmonitor maakt onderdeel uit van Brabants Bodem, één van de projecten uit het Interbestuurlijke programma Vitaal Platteland. Binnen het praktijkproject Biodiversiteitsmonitor werken elf partijen samen. Waaronder ZLTO, provincie Noord-Brabant, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Brabantse Milieufederatie, Waterschap De Dommel, Rabobank en Brabants Landschap.
Het praktijkproject is onderdeel van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Neem voor meer informatie contact op met Andrea Almasi via aalmasi@brabant.nl of kijk op de website: https://www.vangoghnationalpark.com/biodiversiteitsmonitor.
Bijlage A: Nulmeting score voorbeeldbedrijf ‘nummer 25’ op 13 prestatie-indicatoren Biodiversiteitsmonitor Van Gogh Nationaal Park (i.o.). De maximale score is 2500 punten.
Bron: ZLTO