Een afgeschreven Dubex-veldspuit en een op de kop getikte Accord zaaimachine voor graszaad. Loonbedrijf Te Riet uit Haaksbergen voegde de twee samen en ontwikkelde zo haar eigen zaaimachine voor onderzaai in mais. “De techniek lijkt vrij eenvoudig, maar hier hebben vele uurtjes werk in gezeten.”
Uitspoeling voorkomen
Om uitspoeling door maisteelt te voorkomen zijn in 2018 de regels vanuit de overheid flink aangescherpt. Aan mening kantinetafel bij loonwerkbedrijven levert het onderwerp flinke discussies op. Schiet de verplichting van het zaaien van vanggewassen of het onderzaaien van gras in mais haar doel voorbij? Is onderzaai door de slechte opkomst van het gras mislukt? Zijn de aangescherpte regels nog wel houdbaar? Laurens te Riet, van gelijknamige loonbedrijf in Haaksbergen dat druk is met agrarische loonwerk in vooral mais en gras, moest een afweging maken. “Investeer ik zo’n twintigduizend euro in de aanschaf van een nieuwe zaaimachine? Met het risico dat de regels over vier of vijf jaar niet meer van kracht zijn. Of verzin ik iets anders?”
Omgebouwde veldspuit
Eén van de monteurs toonde Te Riet een filmpje van een omgebouwde veldspuit. Het werkte inspirerend. “Onder het mom van beter goed gejat, dan slecht bedacht. En het werkt als een tierelier”, kan Laurens te Riet achteraf concluderen, “Ondanks dat er vele uurtjes werk in is gaan zitten, denk ik dat de besparing vele euro’s is geweest. We konden bovendien in aanmerking komen voor innovatiesubsidie, als een steuntje in de rug.”
De basis is een afgeschreven getrokken veldspuit van Dubex. “De bomen waren 27 meter. Daar hebben we de buitenste anderhalve meter van af gehaald. Zo kom je op een breedte van 24 meter. Hiermee kunnen we 32 rijen met een rijafstand van 75 centimeter pakken. Met deze capaciteit kun je flink opschieten. Honderdvijftig hectare werk je zo weg.”
Alle spuittechnieken zijn van de veldspuit verwijderd. Behalve de hydraulische cilinders voor het opklappen van de spuitboomarmen. De leidingen voor de vloeistoffen zijn vervangen door kunststof slangen waar het graszaad doorheen gaat. Uiteindelijk wordt het graszaad met luchtondersteuning onder de maisplanten gelegd. “Dit ligt los op het land. We willen zo laat mogelijk in het jaar het graszaad zaaien. Je wilt immers een zo optimale groei van de maisplant. Als die op ‘navelhoogte’ is, gaan we met onze onderzaaimachine het land in.”
Bouwt u zelf een machine of werktuig om naar uw wensen of omstandigheden? Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.
Dit is een gedeelte uit een artikel afkomstig uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Auteur Martin de Vries
Foto: Loonbedrijf Te Riet