Een groene waas over het water of groen verkleurd water kan duiden op blauwalg. Sommige soorten kunnen gifstoffen produceren. Het drinken van water waarin gifstoffen zitten, kan leiden tot oog- en huidirritatie, diarree, ernstige leverschade, afwijkingen in het zenuwstelsel of zelfs sterfte.
Blauwalg in zoet water
Blauwalgen behoren tot de ‘normale’ bewoners van zoet water en leven van zonlicht (energie) en in water opgeloste voedingsstoffen (nitraat, fosfaat). Door gunstige omstandigheden (stabiel warm, windstil weer in combinatie met stilstaand, voedselrijk water) kunnen ze zich sterk vermenigvuldigen en een drijflaag vormen.
Gifstoffen in blauwalg en het risico ervan
Er zijn soorten die gifstoffen produceren. Bij hoge concentraties blauwalgen zitten er ook veel gifstoffen in het water die bij opname een risico vormen bij mens en dier. Is er eenmaal een blauwalgsoort die gifstoffen produceert in een bepaald water aangetoond? Dan is de kans groot dat deze een jaar later, onder gunstige omstandigheden, wederom voor problemen gaat zorgen.
Hoewel de gifstoffen van blauwalgen voor de grootste problemen zorgen, kan de drijflaag ook tot zuurstofloosheid van het water leiden, met massale vissterfte tot gevolg. De stank die blauwalgen produceren, maakt het water ook minder aantrekkelijk.
Onderzoek naar waterkwaliteit
Twijfelt u aan de kwaliteit van het (oppervlakte)-water waaruit uw dieren drinken? Is er zelfs sprake van (ernstige) gezondheidsproblemen of acute sterfte bij uw rundvee? Dan kunt u een watermonster (water met een groene drijflaag) laten onderzoeken op de aanwezigheid van blauwalg. GD biedt dit wateronderzoek sinds kort aan.
Bron: GD