IJzer geeft drinkwater een slechte smaak waardoor koeien minder water drinken met als gevolg een wat lagere melkproductie. Zit er veel ijzer in het water dan kan dit ook een negatief effect hebben op de diergezondheid. IJzer verdrukt de opname van spoorelementen in de darm zoals selenium, koper, zink en mangaan.
Te hoge ijzeropname kan leiden tot ijzerstapeling in de lever. Dit heeft een negatief effect op leverfunctie en de weerstand. Je wilt het ijzergehalte in drinkwater het liefst zo laag mogelijk hebben, GD adviseert 0,2 milligram per liter.
Onderzoek naar drinkwater
Regelmatig wordt water onderzocht aan de bron in het kader van KKM. Volgens Sanne Carp-van Dijken, rundveedierenarts bij GD, komt het meerdere keren voor dat het ijzer in de drinkbakken verhoogd is door roestende waterbakken. IJzeren drinkbakken worden niet vaak meer gebruikt, maar je komt ze nog wel tegen. Het risico is dat koeien (of jongvee) op die manier ongemerkt veel ijzer binnenkrijgen. In de zomer nog sneller als in de winter en/of als het water een lagere pH heeft (bronwater in bepaalde regio’s).
In de genoemde gevallen werd bij dieren ook hoge ijzergehaltes (>1500 mg/kg ds) gevonden in de lever. Ook gegalvaniseerde waterbakken kunnen op den duur gaan roesten. Het is dus belangrijk water te onderzoeken op de plek waar de koe het opneemt: uit de drinkbak.
Onbehandeld bronwater
Ruw (onbehandeld) bronwater bevat vaak teveel ijzer en wordt nog steeds wel onbehandeld verstrekt aan melkkoeien of jongvee. Ook slootwater bevat regelmatig teveel ijzer. Het is niet helemaal duidelijk in welke mate dit ijzer een negatief effect heeft op diergezondheid maar wenselijk is het zeker niet. Kortom: ijzer in drinkwater is nergens goed voor.
Bron: GD