Bij de eerste Agrarische Dag, georganiseerd door Wetterskip Fryslân was LTO Noord net als andere agrarische belangenorganisaties te gast op proefboerderij SPNA Kollumerwaard te Munnekezijl. Het doel van de middag was om kennis te delen met elkaar. De beschikbaarheid van zoet water kwam hierbij ook onder de aandacht.
De klimaatuitdagingen die op ons afkomen en de beschikbaarheid van minder zoet water in de rivieren waren onderwerpen van gesprek. Dijkgraaf Luzette Kroon riep op om mee te denken hoe we kwesties als extreme perioden van regen maar ook van droogte gezamenlijk het hoofd kunnen bieden.
Beschikbaarheid van zoet water
LTO-Noord-voorzitter Trienke Elshof benadrukte in een pitch het belang van de beschikbaarheid van zoet water. “Wij werken samen met de Agrarische Jongeren en de NAV aan de ontwikkeling van een zoetwaterstrategie. Waarin bijvoorbeeld de aanvoer, vasthouden, verdelen en afvoer van zoet water door de grondgebruikers en waterschappen aan de orde komen. Met daarbij het efficiënt en effectief gebruik van zoet water door de landbouw. Wij willen de komende tijd focussen op samenwerking in het kustgebied met speciale aandacht voor het knooppunt zoet/zout en verzilting.”
Invloed van verzilting
Beleidsadviseur Geert Kloetstra: “Langdurige droogte en een stijgende zeespiegel zorgen voor meer verzilting. Dit is slecht nieuws voor boeren. Want heel wat teelten in het noordelijk kustgebied worden onmogelijk en de kwaliteit van het gras voor het vee vermindert. Een mogelijke strategie om met verzilting om te gaan, is om te zorgen voor vergroten van de zoetwaterbel eventueel in combinatie van verhogen organisch stofgehalte. Daarnaast kan voor de toekomst worden gefocust op het selecteren en veredelen van zouttolerante gewassen.”
Alle partijen willen graag inzetten op de blauwe omgevingsvisie en onze kennis en expertise delen als het gaat om de klimaatuitdagingen voor nu en in de toekomst.
Bron: LTO Noord