Drinkwater is een belangrijke verspreidingsroute van salmonella bij runderen. Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Verspreiding kan zowel via oppervlaktewater als via het drinkwatersystemen in de stal plaatsvinden.
Oppervlaktewater kan besmet raken met salmonella door afspoeling van mest na uitrijden of na weidegang. De salmonellabacteriën kunnen gedurende een aantal maanden in oppervlaktewater overleven en door gebruik als veedrinkwater leiden tot salmonella-infecties. De GD adviseert daarom het gebruik van oppervlaktewater als veedrinkwater zoveel mogelijk te vermijden.
Verspreiding via water in de stal
Drinkwatersystemen in de stal kunnen ook een rol spelen in de verspreiding van salmonella. Als waterbakken van verschillende diergroepen verbonden zijn door communicerende vaten, kan dit leiden tot verspreiding van de salmonella-infectie tussen verschillende groepen dieren. De salmonellabacteriën kunnen volgens de GD lange tijd overleven in een biofilm die wordt gevormd in waterbakken en waterleidingen. Dit kan er ook voor zorgen dat de infectie wordt verspreid. De GD adviseert daarom om op salmonella-besmette bedrijven een hogedrukwatersysteem aan te leggen, waarbij water niet vanuit de waterbakken kan terugstromen in de aanvoerleiding. Daarnaast is het advies metalen waterbakken te installeren die eenvoudig wekelijks te reinigen zijn.
Drinkwater onderzoeken
De GD kan voor u het veedrinkwater onderzoeken op aanwezigheid van salmonellabacteriën. Kijk op de website van de GD voor de mogelijkheden.
Salmonella als ziekteverwekker
Salmonellabacteriën kunnen bij melkkoeien salmonellose veroorzaken. De belangrijkste ziekteverwekkers zijn Salmonella dublin en Salmonella typhimurium. Zij veroorzaken vaak hoge koorts, diarree, verwerpen en sterfte. Na besmetting scheiden de dieren gedurende enkele weken miljoenen salmonellabacteriën uit met de mest. Opname van één gram besmette mest is al voldoende om bij een gezond dier ziekte te veroorzaken.
Tekst: Gerben Hofman