Gedurende 2020 zijn uitgebreide sorghumproeven gedaan op boerenbedrijven met de rassen Dusormil HD7, HD19 en HD100. Met steun van de Provincie Zeeland, New Babylon 3 en CZAV zijn speciaal voor de Zeeuwse boeren proeven uitgevoerd op klei en lichtere menggronden. De resultaten hiervan worden nu samengesteld en aan de provincie ter hand gesteld.
Bevindingen delen
Het leerproces om sorghum te introduceren gaat door. Technisch gezien bleek er bij het zaaien met minder dan 10 kg per hectare en onkruidbeheersing in een gevoelig gewas voor herbiciden, toch activiteiten waar extra kennis nodig is. Bij de sorghumproeven kwam naar voren dat sorghum soms anders reageert dan de conventionele veredelde graan- en voedergewassen, zoals tarwe of maïs. De optimale opbrengst, kwaliteit en vroegheid (oogst september) wordt al behaald bij een relatief lage stikstofbemesting. Bij overbemesting neemt de periode tot oogst toe, de kwaliteit af en wordt het gewas gevoelig voor legering. Deze bevindingen uit 2020 zijn geïntegreerd in een teelthandleiding.
Teeltproeven
Nieuwe teeltproeven staan weer op stapel om de product en teelt van sorghum verder te verfijnen. Dit zodat landbouwers en veetelers langzaam een nieuw product als sorghum in hun bouwplan kunnen opnemen. Speciale aandacht is gegeven aan de begeleiding van landbouwers en veetelers.
Voordelen sorghum
Sorghum is een familielid van maïs, en geeft specifieke verbeteringen voor ruw- en mengvoer. Het is prima geschikt voor aanpassing van het menu voor de dieren. Het kan een deel gras en maïs vervangen en daarbij, als wisselgewas, bijdragen aan een betere grondstructuur. Eiwitten, zetmeel en ook suikers zijn in afgewogen hoeveelheden aanwezig en de structuur van de voeding ondersteunt de gezondheid van de dieren. Het verbouwen van kleinere arealen sorghum (2 tot 5 ha) is een goed experiment om met het gewas te leren omgaan, zodat het in de nabije toekomst een vast gewas wordt in de Nederlandse vruchtwisseling/teeltrotatie.
Bron: CZAV