Hoewel de teelt van sojabonen in Europa in de laatste 12 jaar verviervoudigd is, wordt nog steeds 90 procent van de soja geïmporteerd uit landen als de VS en Brazilië. Zowel op economisch als ecologisch vlak zou het interessanter zijn als Europa voldoende soja kan produceren.
Het Franse onderzoeksinstituut INRAE en de technische universiteit AgroParisTech hebben dit uitgezocht. Ze kwamen tot de conclusie dat Europa voor 50 procent zelfvoorzienend kan zijn in de sojaproductie als 4 procent van alle akkers gebruikt wordt voor de teelt van soja. Als 11 procent van de akkers ingezet wordt, zouden we volledig in onze eigen behoefte kunnen voorzien. De gemiddelde opbrengst per hectare bedraagt 2 ton. Op dit moment bevinden de meest vruchtbare gronden zich in Zuid-Europa, maar tegen 2050 zou het, onder invloed van de klimaatverandering, efficiënter zijn om soja te telen in Noord- en Oost-Europa.
Economisch interessant
Zelf soja produceren is economisch interessant, aangezien import gepaard gaat met transportkosten. Bovendien heeft een lokale productie ecologische voordelen. Ten eerste wordt vervuiling door transport tegengegaan. Daarnaast kan ook het gebruik van meststoffen met stikstof verminderen. De sojaplant leeft samen met bacteriën die stikstof in de grond vastzetten. Hierdoor zijn er minder meststoffen nodig voor het volgende gewas dat op het akker geteeld wordt. Volgens het model zou het gebruik van stikstof met 4 tot 17 procent dalen bij een grotere lokale sojaproductie.
Tekst: Erna van Butzelaar