De euro is de afgelopen week flink in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. De euro heeft moeite om eventuele winsten vast te houden door de zwakke cijfers uit de eurozone, terwijl de kwartaalcijfers in Amerika positiever waren dan verwacht.
China kampt momenteel met een situatie van deflatie. Afgelopen maand daalden de prijzen met 0,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de sterkste daling sinds 2009. De ondersteunende maatregelen van de overheid lijken niet geheel het gewenste effect te hebben. Vanaf aanstaande vrijdag zijn de Chinese markten een week gesloten vanwege de Chinese jaarwisseling.
Granen
De tarwe en gerst zijn afgelopen week verder in prijs gedaald. Ondanks dat de euro in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar, staan de prijzen nog steeds onder druk. Met name Frankrijk zet scherper in om de export te bevorderen en zo hoge eindvoorraden te vermijden. Volgens het laatste USDA-rapport verwacht men een hogere export vanuit Oekraïne, hetgeen de druk op de Europese prijzen verder zou verhogen.
Nieuwe oogstprijzen zijn momenteel hoger dan de oude oogstprijzen. Er zijn nog steeds zorgen over de Europese oogsten voor tarwe en gerst. Voor wat betreft de mais geldt dat de prijzen momenteel stabiel zijn na een flinke daling. Hoewel er regens worden verwacht in Argentinië en Brazilië staat in het USDA-rapport vermeld dat de oogst licht naar beneden is bijgesteld ten op zichte van het rapport in januari. Daarentegen verwacht men in de Verenigde Staten wel een hogere oogst dan vorige maand.
Eiwitten
De sojaprijzen zijn afgelopen week weer licht opgelopen. Een van de redenen is dat de dollar sterker is geworden ten opzichte van de euro. Richting het einde van deze week, zijn de prijzen weer wat gedaald door grote verkopen van de handelaren. Het ziet er naar uit dat de soja de komende maanden wat krapper zal zijn tot aan de nieuwe oogst.
Non-GMO soja is naar verhouding duurder geworden. China beschikt over grote voorraden en hebben daarom op dit moment minder vraag naar soja. Men verwacht nog steeds een goede oogst in zowel Brazilië als Argentinië. Het USDA-rapport geeft hogere eindvoorraden in de US (in vergelijking tot vorige maand) en heeft de productie in Brazilië slechts licht bijgesteld naar 156 miljoen ton ten opzichte van januari (157 miljoen ton) en de USDA is daarmee optimistischer dan Conab.
De prijzen van de raapschroot zijn momenteel stabiel. Er is voldoende aanbod beschikbaar en met de huidige crushmarges, lijkt het erop dat de prijzen niet veel verder zullen zakken, tenzij de prijs van raapolie flink zal gaan stijgen. De beschikbaarheid van zonneschroot is weer wat verbeterd, hetgeen je ook terugziet in de prijs.
Bijproducten
De opbrengst van de bietenpulp is wat tegenvallend. De campagne is ten einde. Er is niet veel vraag naar bietenpulp, dus zal het afwachten zijn of de huidige prijzen stand zullen houden, gezien de dalende prijzen van de granen.
Door de overwegend goede sojaoogstverwachtingen in Argentinië, zijn de sojahullenpellets gunstig geprijsd vanaf mei. De palmpitschilfers waren flink in prijs toegenomen door de additionele transportkosten als gevolg van de logistieke problemen in de Rode Zee. De prijzen van de palmpitschilfers dalen nu wel enigszins en zijn vanaf medio maart wat gunstiger geprijsd.
Bron: Agrifirm