De internationale graanmarkt liet zich vorige week opnieuw dirigeren door de wispelturigheid van de Russische president Vladimir Poetin. Na het terugtrekken van Rusland uit de graandeal stegen de tarwenoteringen fors op de Matif in Parijs.
Later in de week meldden Russische autoriteiten al dat het niet om een beëindiging van de overeenkomst zou gaan, maar om het opschorten ervan. Op woensdag 2 november kwam vervolgens het bericht dat Rusland toch weer aansluit bij de eerder gemaakte afspraken. Half november beslissen de partijen over een vervolg op de graandeal.
Deze ontwikkelingen rondom de graandeal bezorgden de graanmarkten een enerverende week met forse verhogingen van de tarwenoteringen op dinsdag 1 november gevolgd met forse verlagingen op donderdag 3 november. Toen de kruitdampen waren opgetrokken eindigde deze volatiele week in een iets hogere tarwenotering op vrijdag. De rust lijkt wedergekeerd, maar schijn bedriegt. Rusland heeft namelijk aangegeven dat de huidige hervatting van de graancorridor niet automatisch betekent dat deze ook wordt verlengd, aldus het bericht van Agrifirm.
Graanmarkt blijft onrustig
Zolang de oorlog tussen Oekraïne en Rusland blijft voortduren, blijft het onrustig op de graanmarkten is de algemene verwachting. Prijzen zullen sterk reageren op gebeurtenissen in het Zwarte Zeegebied, waarbij forse prijsdalingen nog niet in zicht zijn. Ook op de fysieke markt blijven de graanprijzen zeer volatiel. Per saldo stegen voor directe levering de tarwe- en gerstnoteringen met respectievelijk zeven en vijf euro per ton, terwijl mais daalde met vijf euro per ton. Voor de levering op termijn steeg tarwe met vijf euro en gerst met zes euro per ton, terwijl mais daalde met twee euro per ton, aldus de marktinformatie van Agrifirm.
Weeromstandigheden bepalen sojamarkt
De prijzen van sojaschroot zijn de laatste weken flink in beweging geweest. In de VS verloopt de oogst van soja voorspoedig, waarbij de opbrengsten niet tegenvallen. Met het stijgen van de waterstand in rivier de Mississippi zijn de transportproblemen verleden tijd en zien we de export naar China flink toenemen. In Brazilië wordt volop gezaaid en zijn de groeiomstandigheden gunstig. In Argentinië is het veel te droog en hebben de voorspelde regens niet voldoende neerslag gebracht.
In Europa ligt – door de hoge energieprijzen – de crush op een laag niveau en mede hierdoor is de beschikbaarheid aan de voorkant dan ook krap voor de komende maanden. De komende tijd zullen vooral de weersomstandigheden in Zuid-Amerika de markt verder bepalen. Raapschroot is dit seizoen normaal gesproken ruim beschikbaar. Op dit moment echter is het aanbod wat krap door productieproblemen bij enkele crushers. De prijzen van zonnepitschroot zijn aantrekkelijk, al blijft het aanbod aan de voorkant krap.
Op de fysieke markt zagen we de laatste twee weken de sojanoteringen voor directe levering dalen met drie euro per ton en zagen we raap dalen met 11 euro per ton. Voor levering op termijn daalde zowel soja als raap met drie euro per ton.
Bietenpulp krap beschikbaar
De suikerbietenoogst in de EU is dit jaar acht procent lager dan vorig jaar. Hierdoor daalt ook het aanbod bietenpulp met acht procent. Dit aanbod kan nog lager uitvallen door een lagere productie van droge pulp en de hoge energiekosten. Normaal is Rusland de belangrijkste derde-landen leverancier van bietenpulp, maar als gevolg van de sancties zal deze import dalen. Bietenpulp blijft duur waarbij de zes mm pulp krap beschikbaar is. Sojahullen zijn de laatste week iets in prijs gedaald waarbij de beschikbaarheid de komende maanden niet ruim is. Palmpitschilfers zijn voldoende beschikbaar en de prijzen zijn relatief gunstig. Tarwegries is wat beter beschikbaar waardoor prijzen iets zijn gedaald.
Bron: Agrifirm