Er gebeurt veel op de grondstoffenmarkt. De koers van de euro daalt verder en het Oekraïne-conflict heeft veel invloed op marktprijzen. Het prijsverschil tussen oude en nieuwe graan is fors kleiner. De balansen tussen soja en raap zijn extreem krap. Tot slot is bietenpulp oude oogst krap beschikbaar en prijzen zijn de laatste tijd fors opgelopen.
Lees hier de actuele marktinformatie op de grondstoffenmarkt.
Koers euro daalt verder
De koers van de euro is de laatste weken fors gedaald ten opzichte van de dollar. Veel beleggers kiezen in deze onzekere tijden voor de dollar als een veilige belegging. Verder staat de euro onder druk door de oorlog in Oekraïne en het bericht dat Rusland de gasleveranties aan Polen en Roemenië wil staken. De koers euro/dollar is de laatste 3 weken gedaald tot 1,0575.
Groeiseizoen van start. Hoe staat het ervoor?
De internationale granenmarkten worden nog steeds beheerst door de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, maar nu het nieuwe groeiseizoen van de granen op het noordelijk halfrond begonnen is, worden de weersomstandigheden marktfactor nummer 1. Wat inmiddels wel vaststaat is dat we het volgend seizoen goede oogsten nodig hebben om tekorten volgend jaar te voorkomen en tot nu toe zijn de weersomstandigheden niet overal gunstig.
Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne op de grondstoffenmarkt?
Het ziet er niet naar uit dat de oorlog in Oekraïne snel beëindigd wordt. Het land werk had aan alternatieven om de vastgelopen graanexporten over zee weer vlot te trekken. Voor de oorlog werd 90% van de Oekraïense export geëxporteerd via de havens van Odessa en Mykolaiv die momenteel geblokkeerd zijn. Met de buurlanden Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië wordt geprobeerd om de export over spoor en per as uit te breiden. Voor de oorlog exporteerde Oekraïne ongeveer vijf miljoen ton graan per maand. Nu de zeehavens geblokkeerd zijn ligt twintig miljoen ton oud graan op voorraad bestemd voor export.
Oekraïne heeft inmiddels ca 86% van het areaal van vorig jaar aan zomertarwe ingezaaid. De inzaai van zomergerst loopt met 60% van het areaal van vorig jaar wat achter. Voor mais en zonnebloemen moet de inzaai nog op gang komen. Eind mei zal duidelijk zijn wat het teeltareaal is van de verschillende gewassen.
Prijsverschil oude en nieuwe graanoogst fors kleiner
Het prijsverschil tussen de oude en nieuwe oogst is de laatste weken flink kleiner geworden en bedraagt nu nog maar zo’n 15 euro per ton. Ondanks de stagnatie van de export uit Oekraïne is mais aan de voorkant ruim beschikbaar en goedkoper dan gerst en tarwe.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 3 weken de prijzen tussen de oude en de nieuwe oogst kleiner worden. Dit werd vooral veroorzaakt door een forse prijsstijging van de granen nieuwe oogst. Voor directe levering stegen de tarwe- en gerstnoteringen met respectievelijk 9 en 3 euro per ton en bleven de maisnoteringen gelijk. De prijzen voor de nieuwe oogst stegen met 39 euro per ton voor tarwe, 34 euro per ton voor gerst en 23 euro per ton voor mais.
Balansen soja en raap extreem krap op grondstoffenmarkt
De sojaschroot noteringen stonden deze week onder druk op de beurs van Chicago, maar door de sterke daling van de koers van de euro zagen we dit niet volledig terug bij onze prijzen. Er is een sterke vraag naar soja in de VS en ook de export van soja naar China ligt op een hoog niveau. In de VS staat het groeiseizoen op het punt te beginnen en worden de eerst percelen ingezaaid. Er is dit jaar een meer dan een goede Amerikaanse soja-oogst nodig, en een grote Zuid-Amerikaanse oogst volgend jaar, om een extreem krappe sojabalans in de wereld te voorkomen.
De prijzen van raapzaad zijn tot ongekende hoogten gestegen en noteren op mei boven de 1000 euro per ton. De prognoses geven aan dat de balans van raapzaad het komende seizoen krap zal zijn. Er zullen goede oogsten nodig zijn in Europa en Canada om de verwachte kleinere oogsten van Australië en Oekraïne te compenseren. De start is al niet goed omdat Canada een areaal verwacht wat 7% lager is dan vorig jaar en de kans groot is op droogte dit seizoen in de Canadese prairies.
Zonnepitschroot LP is wat goedkoper geworden door minder vraag bij een ruim aanbod.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 3 weken de sojanoteringen voor directe levering dalen met 21 euro per ton en raap daalde met 5 euro per ton. Voor de levering op termijn daalde soja met 10 euro per ton en steeg raap met 7 euro per ton.
Grondstoffenmarkt voelt wegvallen Russische import bietenpulp
Bietenpulp oude oogst is krap beschikbaar en prijzen zijn de laatste tijd fors opgelopen. Ook op de nieuwe oogst zien we stijgende prijzen door de verwachting dat er voor het nieuwe seizoen geen Russische bietenpulp geïmporteerd zal gaan worden. Het prijsverschil tussen de oude en nieuwe oogst bedraagt nu een 50 euro per ton.
Palmpitschilfers en sojahullen zijn de komende weken krap door een beperkte overzeese aanvoer. Prijzen blijven stabiel hoog. Tarwegries blijft krap beschikbaar.
Bron: Agrifirm