De graanprijzen hebben stabiliteit gevonden na een dip in de prijzen. Het is rustig op de markt van de bijproducten en prijzen van bijproducten staan eerder onder druk, mede ingegeven door de dalende graanprijzen. Bekijk hier de marktinformatie rondom grondstoffen.
Euro stijgt rustig door richting 1.09
De koers euro/dollar steeg rustig door tot aan 1.0934, na een kleine consolidatie aan het begin van week 3. De importen van overzeese goederen worden hierdoor goedkoper, terwijl de exporten van goederen naar landen buiten Europa juist duurder worden.
Weer impact op de graanprijzen
De graanprijzen hebben stabiliteit gevonden na een dip in de prijzen. Gunstige regenval in Argentinië, maar ook sneeuw in delen van de VS, zorgden voor een daling in de prijzen, wat op zijn plaats ook weer kopers aantrok in de markt. Vandaar een mooie dip in de grafiek.
De oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgen eind week 4 voor verder oplopende prijzen en onzekerheid. Deze spanningen houden de tarwe- en gerstmarkt onder druk.
Mais daarentegen laat een grote import zien. Mais uit Brazilië begint op zijn eind te lopen, daarna zullen we afhankelijk zijn van mais uit Oekraïne. Echter blijft de verwachting van de oogst in de VS in 2023 hoog.
Dalen graanprijzen verder?
Nog steeds handhaven de tarweprijzen in Europa zich op een historisch hoog niveau, terwijl de Europese tarwebalans eerder vrij ruim dan krap is. Verwacht wordt dat de export van tarwe door Europa de komende maanden flinke concurrentie gaat ondervinden van tarwe uit Rusland. Speelt nog mee dat de euro steeds sterker wordt, waardoor het voor Europa lastiger wordt om te exporteren. Hierdoor kunnen prijzen verder dalen. Door het gebrek aan export is de gerstmarkt zwak en prijzen worden vooral bepaald door die van tarwe en mais. De markt voor mais blijft vast is de verwachting door de onzekerheid met betrekking tot de aanvoer van mais uit Oekraïne.
Europa en de VS gaan tanks gaat leveren aan Oekraïne met als gevolg dat de spanningen tussen Rusland en Oekraïne verder oplopen. Dit zorgt voor onzekerheid. Op de fysieke markt zien we de laatste weken een zijwaartse beweging van de noteringen.
In Argentinië valt de oogstverwachting van soja tegen, maar daar is inmiddels flink wat regen gevallen wat resulteerde in een verlichting in de prijzen gedurende week 3. In Brazilië is de oogst ondertussen gestart en die is boven verwachting hoog, echter zit er een vertraging in de snelheid waarmee het op de markt verschijnt. Dit resulteert in een krappe aanvoer voor de komende maanden. De VS ziet een stijging in de export van soja doordat de vraag ondanks de prijsniveaus blijft oplopen. Soja blijft krap de komende maanden waardoor de markt vast blijft. Vanaf mei kan de aanvoer uit Brazilië verlichting geven op de fysieke markt.
Raapschroot is erg krap aan de voorkant door een lagere crush in vergelijking met de marges die momenteel op soja gemaakt worden en door een grote vraag.
Veel partijen hadden in het begin van het nieuwe jaar prijsdalingen verwacht en hebben daardoor niet veel in de boeken staan. Zonnepitschroot blijft tot aan april krap maar lijkt dan ruimer te worden.
Al met al is het aanbod van eiwitrijke grondstoffen krap aan de voorkant, waardoor prijzen verder oplopen. Het prijsverschil voor directe levering en voor de maanden verder weg is dan ook groot.
Op de fysieke markt zagen we de soja- en raapnoteringen voor directe levering fors oplopen, met als resultaat de aanvraag voor vrachten heel ruim van te voren aangegeven moeten worden. Voor levering op termijn bewogen de prijzen eerder zijwaarts.
Rust op de markt van bijproducten
Het is rustig op de markt van de bijproducten en prijzen staan eerder onderdruk, mede ingegeven door de dalende graanprijzen. De bietenpulp prijzen staan onder druk door een ruim aanbood, dit gaat hand in hand met de dalende granen prijzen waarbij men nog probeert op een hogere prijs te verkopen. Tarwegries is krap, omdat er in januari weinig geproduceerd wordt. De sojahullen en palmpitten markt beweegt zich zijwaarts, het aanbod en de vraag zijn in evenwicht.
Bron: Agrifirm