Om tegemoet te komen aan de vraag naar eiwitten, produceren Europese landbouwers steeds meer soja. De variëteiten van de plant die geteeld kunnen worden op ons continent, zijn echter erg gevoelig voor droogte. En door de klimaatverandering kunnen we nu juist meer droge periodes verwachten.
Als we in de toekomst met succes soja willen blijven telen, is het dus van belang om een beter inzicht te krijgen in de genetische factoren die droogtestress veroorzaken of vermijden. Een team van het ILVO zocht in het DNA van Europese sojarassen naar specifieke plaatsen die een invloed hebben op droogteresistentie.
Experiment droogtestress
In het experiment zijn sojaplanten blootgesteld aan een korte of lange droge periode. De gevolgen voor de plant waren duidelijk waarneembaar. De bladeren verschrompelden en de groei werd verhinderd waardoor de planten minder hoog werden. Zoals verwacht, waren de gevolgen groter bij een lange dan bij een korte droogte.
Genen geïdentificeerd
Met behulp van de verschillen in uiterlijke kenmerken tussen sojavarianten, konden de wetenschappers 12 tot 16 genen identificeren die relevant zijn voor de selectie van droogteresistente sojaplanten. De regio’s in het DNA die een gunstige invloed hadden op weerstand tegen droogte, waren vaak ook gelinkt met genen die zorgen voor een efficiënter watergebruik.
Bron: Reuters