In 2018 oogstten Europese landbouwers 2,7 miljoen ton soja. Daarbovenop werd er maar liefst 40 miljoen ton geïmporteerd. Deze cijfers tonen aan dat de EU zelf niet voldoende kan voorzien in de productie van eiwitrijke gewassen. Het Franse onderzoeksinstituut INRAE zocht daarom samen met de University of Washington en de École Nationale Supéri-eure Agronomique de Toulouse uit hoe in Europa meer soja geteeld kan worden. Een eerste stap in dit proces bestond erin een beter inzicht te verwerven in de biologische eigenschappen van de plant.
Soja is een plant die het best gedijt bij hoge temperaturen. Het gewas heeft echter weinig zonlicht nodig. Wereldwijd bestaan er 13 verschillende variëteiten van soja, waarbij de twee genoemde parameters telkens verschillen. De variëteit bepaalt dan ook op welk moment de plant het best gezaaid wordt en hoeveel tijd er nodig is voordat er geoogst kan worden.
Klimaatverandering impact op sojateelt
In de Europese context is het belangrijk uit te zoeken welke variëteiten gebruikt kunnen worden en of ze vroeg of laat gezaaid moeten worden. Daarnaast heeft ook de klimaatverandering een impact. Aangezien in de zuidelijke regio’s droogte een belangrijk probleem kan gaan vormen, is het misschien interessant om ook soja te telen in het noorden.
Reactie soja op temperatuurverschillen en daglicht
In twee experimenten testten de onderzoekers hoe de plant reageert op verschillen in temperaturen en daglicht. In een eerste studie lieten ze zaden kiemen in een broeikas met temperatuurcontrole. Zo zochten ze uit wat de minimale, optimale en maximale temperaturen zijn om verschillende variëteiten te laten groeien. De tweede studie vond daarentegen in de buitenlucht plaats. De variëteiten werden op verschillende momenten gezaaid. Vervolgens werd hun groei opgevolgd en ook gelinkt aan de weersomstandigheden.
Voorspelling blijft lastig
Op basis van de verzamelde gegevens stelden de wetenschappers een algoritme op dat de groei voorspelt van de variëteiten bij verschillende zaaimomenten. Hieruit werd alvast geconcludeerd dat het voor iedere variëteit moeilijk is om per zaaimoment te voorspellen hoeveel dagen er nodig zijn vooraleer de plant geoogst kan worden. Daarentegen vormt de optelsom van temperatuur en daglicht wel een goede indicator. De data zullen in de toekomst nog gebruikt worden om de gepaste variëteiten en zaaimomenten voor bepaalde regio’s te bepalen.
Dit artikel is afkomstig uit het vakbald Varkensbedrijf. Verder lezen? Klik hier!