Topartikelen over stikstofaanpak
Stikstofaanpak
Minimaal de helft van de hectares met stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden moet voor 2030 onder de zogenoemde kritische depositiewaarde (KDW) gebracht worden. Het doel van de stikstofaanpak is om de natuur te versterken en om ruimte te bieden voor economische activiteiten. Dit door de stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden te verminderen. Ammoniak vormt zicht met name uit mest en urine en komt in de lucht. Een ander deel van het stikstof kan dan uitspelen naar het grondwater (nitraatuitspoeling).
Uitbreidingen van melkveebedrijf
Wilt u doorgroeien met uw bedrijf dan kunt u gebruik maken van extern salderen en leasen van een ander bedrijf. Hierbij neemt u de vergunde ruimte van een andere locatie over en kunt u hiermee uitbreiden. De regels hiervoor worden de komende tijd verder echter nog verder uitgewerkt.
Stikstofaanpak kabinet: stikstofreductie van 50 procent
Op vrijdag 10 juni maakten minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof en Henk Staghouwer van LNV de stikstofplannen bekend voor het terugdringen van de stikstofuitstoot. Volgens deze plannen moet de stikstofuitstoot met 50 procent worden teruggedrongen. Veel boeren zijn woedend en verschillende acties door het hele land zijn gestart, van het grote protest in Stroe op 22 juni tot het blokkeren van distributiecentra en snelwegen.