Afgelopen voorjaar introduceerde HATO Agricultural Lighting haar nieuwe RUDAX-rundveeverlichting met onder andere blauw licht. Volgens de fabrikant een oplossing die het leven van zowel dieren als rundveehouder beter maakt.
Wat zijn de voordelen van blauw licht?
Volgens Roel van der Linden van HATO is RUDAX voor melkveehouders die denken aan nieuwe verlichting een heel interessante optie. De lampen kunnen verschillende kleuren licht produceren, waaronder blauw licht.
“Uit onderzoek blijkt dat met elke dag een aantal uren blauw licht de melkproductie zo’n acht procent kan stijgen ten opzichte van standaard-verlichting.”
Roel van der Linden
“Blauw licht activeert. Het stimuleert koeien meer voer op te nemen en meer te herkauwen. Dit komt ten goede aan de productie. Uit onderzoek blijkt dat met elke dag een aantal uren blauw licht de melkproductie zo’n acht procent kan stijgen ten opzichte van standaard-verlichting”, vertelt Van der Linden. “De precieze duur van het blauwe licht is afhankelijk van de situatie. Uiteraard helpen we veehouders graag mee om te bepalen hoeveel blauw licht bij welke diergroep passend is.”
Meer en beter licht met minder energie
Doordat het licht goed kan worden afgestemd op de behoefte van de dieren verbetert RUDAX het zicht van de dieren in de stal. Hierdoor voelen ze zich in de stal beter op hun gemak en presteren ze beter. Het licht kan flikkervrij worden gedimd. Dit voorkomt stress.
De armaturen hangen aan een staalkabel boven de dieren. Zo hangt het licht relatief laag, waardoor het goed tot zijn recht komt en er met minder energieverbruik toch voldoende lichtintensiteit is. De LED-lampen hebben van zichzelf al een hoge energie-efficiëntie. Bij aanschaf van het systeem kan de veehouder aanspraak maken op de Energie Investeringsaftrek-regeling.
Elke lamp kan afzonderlijk worden aangestuurd. Zo kan per diergroep de verlichting worden afgestemd. Melkgevende koeien, droogstaande koeien en jongvee hebben namelijk ieder een ander ideaal lichtregime.
Gemakkelijk installeren en schoonmaken
RUDAX-verlichting is volgens Van der Linden gemakkelijk te installeren. “Melkveehouders kunnen dat zelf doen als ze willen”, vertelt hij. “Alleen de bediening en zekering moeten door een erkende installateur worden geïnstalleerd. Verder is het een plug-and-play-systeem. Het is een kwestie van staalkabels door de stal spannen waaraan de lampen kunnen worden opgehangen.
Aan één staalkabel kunnen 23 lampen hangen. Voor een stal van bijvoorbeeld zestig bij 35 meter zijn drie of vier lijnen met maximaal zestig lampen in totaal nodig.” Van der Linden adviseert melkveehouders om voor aanschaf van de verlichting een lichtplan te maken samen met een adviseur van HATO: “Zo komen we samen tot de beste resultaten.”
Schoonmaken van de lampen is volgens Van der Linden ook eenvoudig. “De lampen zijn IP67, dus volledig stof- en waterdicht en hangen laag, waardoor je ze gemakkelijk kunt afspuiten. Zo blijven ze goed licht geven en gaan ze langer mee.”
Snel terugverdiend
Volgens Van der Linden liggen de kosten voor de RUDAX-verlichting op een gemiddeld Nederlands melkveebedrijf tussen de zes- en de tienduizend euro. “Deze investering is dankzij betere dierprestaties en lage energiekosten snel terugverdiend. Maar niet alleen op financieel gebied is er voordeel. Goede verlichting zorgt ook voor meer werkgemak en daarmee meer werkplezier”, besluit hij.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: HATO