In de nieuwe cursus ‘Koe, Voer, Kringloop’ krijgen melkveehouders aan de hand van praktijkcasussen inzicht in hun eigen bedrijfsvoering. Deelnemers leren in kleine groepen om te gaan met data rondom voeren en kringloop en dit te vertalen naar de stal. “Wij bieden handvaten aan, waarmee melkveehouders risicomomenten bij de koe kunnen managen.”
“Wat is er nou mooier dan een praktische cursus waarin je meteen aan de slag gaat met je eigen bedrijfsdata”, stelt Tim van Houtum, die met zijn bedrijf Koesaldo melkveehouders adviseert in hun bedrijfsvoering aan de hand van bedrijfsdata. In samenwerking met Mark van Kleef heeft hij een cursus ontwikkeld, die melkveehouders helpt de vertaalslag van data naar de praktijk te maken.
Van Kleef is eigenaar van Klevet Koeienpraktijk, een gespecialiseerde dierenartspraktijk, die zich richt op advisering, begeleiding en coaching van melkveehouders. De heren sloegen hun handen ineen om een interactieve cursus te ontwikkelen.
Koe, voer, kringloop cursus
“De cursus hebben we ‘Koe, Voer en Kringloop’ genoemd”, vertelt Van Houtum. “Dit omdat een gezonde koe centraal dient te staan in de melkveehouderij. Als je dan gaat kijken naar melkveebedrijven, dan is het managen van kritieke periodes binnen een bedrijf vaak een voedingskwestie. Voeding heeft vervolgens directe effect op de kringloop.”
De cursus bestaat uit drie dagdelen, waarin de verschillende thema’s worden behandeld. Aan de hand van praktijkcasussen worden de bedrijven van deelnemers onderzocht. Daarbij krijgen de cursisten antwoord op de vraag: ‘Hoe zit het met mijn bedrijf in de meest kritieke periodes?’
Direct bloeduitslag met BoviLab
Op de eerste dag zal Van Kleef informatie geven over de invloed van transitiemanagement op de gezondheidsstatus van de koe. Dit doet hij aan de hand van bloedwaarden. Hiervoor maakt de dierenarts gebruik van BoviLab, een draagbaar bloedanalyseapparaat, dat binnen zeven minuten inzicht geeft in bloedwaarden, die van belang zijn in de transitieperiode. Zo weet de melkveehouder snel of er sprake is van een calciumgebrek of teveel vetafbraak.
BoviLab kan vijftien verschillende parameters meten. De transitieslide meet NEFA (vrije vetzuren) en BHBZ (ketonlichamen) om inzicht te geven in de energievoorziening van de koe. Ureum maakt de eiwitvoorziening duidelijk. Calcium, magnesium en fosforwaarden in het bloed vertellen meer over de mineralenvoorziening.
Van Kleef is enthousiast over deze nieuwe tool in de melkveehouderij. Hij vertelt hierover: “BoviLab start het gesprek met melkveehouders over transitiemanagement. Als je vroeg inspeelt op de toestand in het bloed voorkom je problemen als lebmaagdraaiing, aan de nageboorte blijven staan en ketose. Daarnaast is het ook leuk om als dierenarts zelf uitslagen te genereren en aan de hand daarvan melkveehouders te adviseren in hun bedrijfsvoering.” BoviLab is te gebruiken bij transitieproblemen, maar ook preventief. Van dat laatste is Van Kleef met name voorstander: “Een bolus corrigeert een individuele koe, maar preventief werken op bedrijfsniveau is natuurlijk veel beter.”
Krachten bundelen
Van Houtum werkt vanuit de data en Van Kleef zijn startpunt is de situatie op stal. Dit is ook meteen de plek waar hun krachten bundelen. Van Houtum vertelt: “Als het gaat om bedrijfsissues aan de kaak stellen, kom ik met mijn datatool en kun je Van Kleef gemakkelijk inschakelen om te kijken waar het probleem precies zit in de koe.”
Meer grip op voeren
Op het gebied van voeding stelt Van Houtum een uitgebreide rantsoenberekeningstool beschikbaar voor melkveehouders, zodat ze hier zelf mee kunnen rekenen. Dit geeft meer grip op voeren in de praktijk. “Een boer heeft vaak geen rantsoenberekeningstool, terwijl voerkosten vaak veertig tot vijftig procent van de kosten zijn ten opzichte van het melkgeld. Het is belangrijk om te kijken wat je technisch aan het doen bent. Tegelijkertijd wil je ook de gevolgen in de kringloop overzien, want daar wordt de melkveehouder in wet- en regelgeving op afgerekend als het gaat om management en boekhouding,” aldus Van Houtum.
Zelf aan het roer in cursus
“Ik ben van mening, dat als je als melkveehouder écht het roer in handen wil hebben binnen je bedrijf, je iets zult moeten gaan doen met je eigen data. Ieder bedrijf is anders. In deze cursus wordt voor iedere deelnemer gekeken naar specifieke bedrijfsresultaten,” gaat Van Houtum verder. “Aan de hand daarvan leer je aan welke knoppen gedraaid kan worden in het management. Zo kun je de data vertalen naar toepassingen in de stal.”
“Daarnaast is het een kans om te sparren met collega’s over bepaalde thema’s binnen je bedrijf. Advisering in een studiegroep is super waardevol voor deelnemers. Je bent niet alleen op je eigen bedrijf gefocust, maar ziet ook de andere bedrijven. Daarom heb ik deze cursus opgericht. In combinatie met de inbreng van Van Kleef en de data van voeding en kringloop biedt deze cursus de uitgewezen kans om de vertaalslag van data naar praktijk te maken. Wij bieden handvaten aan, waarmee de melkveehouder risicomomenten bij de koe kan managen. Op die manier streven wij naar een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering.”
Van Kleef voegt hieraan toe: “Mijn motto is: ‘maak boeren beter’. In mijn loopbaan als dierenarts heb ik vele koeien mogen genezen. Inmiddels ligt mijn focus op de boer, want daar begint het allemaal. Deze cursus geeft melkveehouders de kans.”
Meer informatie of aanmelden voor deze cursus? Neem contact op met info@klevet.nl of info@mijnkoesaldo.nl.
Tekst: Kim Sjoers