“Melkveehouders hebben behoefte aan integraal en onafhankelijk advies en aan iemand die hen helpt dit advies in de praktijk te brengen. Daarom heb ik Koesaldo opgericht. Ik merk dat veel ondernemers het overzicht door toedoen van de toestroom aan data en informatie op het bedrijf verliezen. Het is daarom belangrijk om de grote lijn te blijven overzien en te kijken waar je echt nodig moet bijsturen.”
Dit vertelt de kersverse ondernemer Tim Van Houtum. “Op basis van relevante bedrijfsdata kan ik verbeterpunten aanstippen waarmee melkveehouders concreet aan de slag kunnen. Dit door data en praktijkkennis te combineren in een concreet verbeterplan.”
Van Houtum heeft de nodige ervaring in de melkveesector. Zo was hij adviseur bij ZLTO en KWS en bij het voerplatform Mijnvoer.nl. “Met onafhankelijk en integraal advies ben ik van toegevoegde waarde. Ook naast de adviseurs van wiens diensten een melkveehouder nu al gebruik maakt. Mijn advies is niet gekoppeld aan commercie en ik neem de hele bedrijfsvoering mee. Ik kijk naar diergezondheid, voeding, kringloopcijfers, jongvee-opfok, vruchtbaarheid en koppel dit aan rendement op basis van financiële data.
Data hieruit wil ik vertalen vanuit een datamodel naar praktische handelingen. Ik kan verbanden zoeken en op basis hiervan gericht adviseren waar en hoe met name verbetering mogelijk is. Naarmate ik meer bedrijven in de begeleiding heb, wordt de benchmark groter en kan ik nog betere conclusies trekken.”
Advies en hulp bij uitvoering met Koesaldo
De kracht van Van Houtum’s Koesaldo is volgens hem dat het niet blijft bij advisering alleen. Van Houtum begeleidt melkveehouders ook tot uitvoering van de adviezen. “Via lean-management en een plan-do-check-act-werkwijze help ik melkveehouders vooruit en kijken we telkens hoe we verder kunnen verbeteren. Dus we voeren een aanpassing uit, we meten het effect en stellen zo nodig weer bij.”
Als voorbeeld van advisering aan melkveehouders geeft Van Houtum het streven naar 155 RE. “Met de melkveehouder kijk ik hoe dit doel te halen is. En als dat vervolgens niet lukt, aan welke knoppen kunnen we dan nog draaien? Dan kan mijn datamodel best wel verrassende uitkomsten opleveren. Zo kan blijken dat de huisvesting niet optimaal is, waardoor de dieren meer onderhoudsvoer nodig hebben. Door echt het volledige bedrijf in beeld te brengen, wordt veel meer duidelijk waar verbeterpunten zitten.”
Tekst: Gerben Hofman
Foto: Koesaldo