De Nederlandse zuivelketen heeft in 2019 vooruitgang geboekt bij de
verduurzaming van de keten. Uit de vandaag verschenen sectorrapportage Duurzame Zuivelketen van Wageningen Economic Research blijkt dat de melkveehouders en zuivelondernemingen op vrijwel alle duurzaamheidsdoelen beter presteerden dan in het voorgaande jaar.
Duurzame zuivelketen
Jaarlijks beoordeelt Wageningen Economic Research ook de verduurzaming van de zuivelketen op verzoek van de Duurzame Zuivelketen. Dit is het samenwerkingsverband waarin melkveehouders en zuivelondernemingen streven naar een toekomstbestendige zuivelsector. De Duurzame Zuivelketen wordt gefinancierd door ZuivelNL.
Doelen
De prestaties zijn gemeten aan de hand van elf thema’s. Daaraan zijn dan ook doelstellingen gekoppeld die in 2020 behaald zouden moeten zijn. Dat is inmiddels bij vijf thema’s het geval. De doelen voor verantwoord antibioticagebruik, energie-efficiëntie, weidegang, verantwoorde soja en voor de excretie van fosfaat zijn gerealiseerd.
Reductie broeikasgassen
Op de andere thema’s zijn de doelen nog niet behaald, maar zien de opstellers van het rapport wel vooruitgang. Zo komt bij de reductie van broeikasgassen het doel ‘klimaatneutrale groei’ na drie achtereenvolgende jaren van reductie in zicht.
Duurzame energie
Dankzij een toename van productie van zonne-energie wekte de sector in 2019 ook meer duurzame energie op. Inmiddels is ruim 6% van de totale energiebehoefte gedekt door productie van duurzame energie. De afstand tot het doel voor 2020 (16%) is nog groot; dat komt door de gehanteerde methode waarbij alleen windmolens en covergistings-installaties die in eigendom zijn van het melkveebedrijf worden meegeteld.
Zou alle duurzame energieproductie op landbouwgrond van melkveebedrijven worden meegeteld, dan zou dit doel ruimschoots zijn behaald.
Levensduur melkkoeien
Ook is de levensduur van melkkoeien verbeterd. Na drie jaren van daling kwam de gemiddelde levensduur van een melkkoe ook in 2019 ruim twee maanden hoger uit vergeleken met 2018.
Afname ammoniakemissie
Het afgelopen jaar is er verbetering te zien in de reductie van ammoniak. Voor het tweede achtereenvolgende jaar nam de ammoniakemissie af. Op basis van voorlopige cijfers ging het in 2019 om een daling van 4 procent ten opzichte van 2018.
Voor zowel dierenwelzijn als voor biodiversiteit is een monitoringssystematiek ontwikkeld, maar in 2019 zijn nog geen nulmetingen uitgevoerd en/of sectordoelen vastgesteld.
Bron: Duurzame Zuivelketen