De fauna cijfers zijn afgelopen week naar buiten gekomen. De wolf heeft inmiddels de 4e plaats in genomen in Brabant als schadesoort achter de zwijn, de das en de grauwe gans. Vooralsnog zijn met name de schapenhouders de dupe met een tegemoetkoming in de schade van ruim 23.000 euro in 2020.
Bewustwording van de impact
ZLTO heeft de afgelopen weken een ledenforum over de wolf gehad, wij danken daarvoor iedereen die mee gediscussieerd heeft over het onderwerp. Helaas staat de wolf pas in zijn kinderschoenen qua impact op de agrarische sector. Die impact zal de komende jaren vele malen groter worden dat besef moet nog bij verschillende organisaties en ook onze eigen sectoren indalen. ZLTO probeert nu al in te zetten op bewustwording van deze impact.
Gevolgen van de wolf
We realiseren ons nog onvoldoende dat het impact gaat hebben op de agrarische bedrijfsvoering denk daarbij aan; beweiding op dijken, winterbeweiding bij melkveebedrijven. Uitscharen van jongvee, pinken maar ook veulens/jaarlingen. ‘s-Nachts de dieren ophokken. Hoge omheiningen die wolfproof zijn. Extra arbeid die er bij komt kijken om je dieren ‘s-nachts binnen te halen of in een beveiligde omheining te zetten. Dieren die opgejaagd worden en door de omheining gaan. Schade bij aanvallen maar met name ook de vervolgschade als een wolf in je kudde is geweest.
Trek aan de bel
De discussie of er wolven in Nederland mogen zijn, is allang gepasseerd, daar kunnen we als organisaties niks aan veranderen. Wat we nu wel kunnen is optimaal inzetten op een werkbare agrarische bedrijfsvoering daarvoor moet de maatschappij investeren en de provincie met ruimhartige subsidies komen. Echter zijn ze daar nog veel te terughoudend mee. Daarom is het belangrijk dat alle dier sectoren aan de bel gaan trekken!
Wat ga jij doen als veehouder?
Bron: ZLTO