Het gebruik van ontwormingsmiddelen in de veehouderij veroorzaakt ecologische risico’s in oppervlaktewateren. CLM Onderzoek en Advies heeft voor het project Kennisimpuls Waterkwaliteit (KIWK) onderzocht welke maatregelen de emissie kunnen beperken voor varkens uit de gangbare varkenshouderij en voor rundvee op natuurgronden.
Studies emissiebeperking van ontwormingsmiddelen
De studies zijn op basis van:
- interviews met dierenartsen, veehouders en onderzoekers en
- een beknopte literatuurstudie, hebben we de emissieroutes naar het oppervlaktewater inzichtelijk gemaakt en praktische adviezen opgesteld om die emissies te beperken.
Met inzicht in de effecten van ontwormingsmiddelen op het milieu kunnen veehouders een bewuste milieuvriendelijke keuze. Dit inzicht kan gegeven worden door een nog te ontwikkelen milieumeetlat voor deze middelen.
Handelingsperspectief
Veehouders krijgen meer handelingsperspectief om emissie van ontwormingsmiddelen te beperken als er uit onderzoek blijkt dat deze middelen vervangen kunnen worden door alternatieven zoals kruiden of vaccinaties. Voor het beperken van emissie voor rundvee op natuurgronden kunnen terreinbeherende organisaties in de pachtcontracten voor natuurgronden voorwaarden stellen voor het gebruik van deze middelen.
Reductie ontwormingsmiddelen in de mest
Verdere beperking van emissie is mogelijk als op basis van onderzoek is vastgesteld dat langdurige mestopslag en mestverwerking leidt tot reductie van ontwormingsmiddelen in de mest.
Lees hier de studies: