In de eerste vijf maanden van 2021 nemen zeven melkveehouders deel aan het project ‘Energiebesparing’. Hierin gaan zij samen met een onafhankelijke expert en experts van LTO Noord aan de slag met het verminderen van hun elektriciteitsverbruik. In dit artikel vertelt LTO Noord meer over hun plan van aanpak en geven enkele tips.
Vergelijking tussen bedrijven
De eerste stap was het bepalen van de winst die de deelnemers kunnen behalen met energiebesparing, dit deden we ook door hun elektriciteitsverbruik te vergelijken met andere bedrijven. Het vergelijken gebeurde op basis van kilowattuur per ton melk. Bij bedrijven die zelf ook elektriciteit opwekten telden we de hoeveelheid duurzame elektriciteit die direct op het bedrijf verbruikt werden mee.
Energieslurpers aanpakken
De volgende stap is het achterhalen van de energieslurpers. Binnen het project gebruiken wij niet alleen de ervaring en expertise van specialisten, maar we maken ook gebruik van de slimme meter waarbij we de situatie realtime kunnen uitlezen. Ook met tussenmeters is het mogelijk om het elektriciteitsverbruik nauwkeurig te meten.
Hierbij de vijf grootste energieslurpers op een melkveebedrijf:
1. Automatisch melksysteem / melkrobot;
2. Koeling;
3. Bronwaterinstallatie;
4. Verlichting;
5. Handmatig melken.
Voorkoeling en Warmteterugwinning
Ook met voorkoeling en warmteterugwinning kun je besparen. Bij warmteterugwinning kun je bijvoorbeeld water verhitten door koelwarmte terug te winnen, dat anders verloren zou gaan aan de omgeving. Bij voorkoeling stromen water en melk door aparte, tegen elkaar aanliggende, compartimenten. Hierbij draagt ook de net gewonnen melk warmte over aan koud water, waarbij het water opwarmt en de melk afkoelt. Met behulp van een frequentiegeregelde vacuümpomp is het ook mogelijk om energie te besparen.
Quick fix
Uiteraard zijn er altijd quick fixes te behalen, denk hierbij aan: het nalopen van luchtleidingen op lekkage, checken of je drukvat nog werkt, een betere afstelling van de voorkoeler maar ook scherper zijn op de branduren van de verlichting. Met deze quick fixes kun je ook zonder investering je elektriciteitsverbruik omlaag brengen.
Over programma Klimaat en Energie
Project ‘Energiebesparing’ is onderdeel van het LTO Noord programma: ‘Klimaat en Energie’ en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De agrosector is de meest actieve sector in de Nederlandse economie op het gebied van duurzame energie en is voortdurend bezig haar prestaties te verbeteren, ook op het gebied van duurzaamheid. Minimalisatie van fossiele brandstoffen en toewerken naar een grotere mate van circulair gebruik van grond- en hulpstoffen en ook zelfvoorziening op het gebied van hernieuwbare energie staan hierbij centraal. Binnen het programma Klimaat en Energie van LTO Noord wordt gewerkt aan grootschalige opwek van duurzame energie en besparing.
Bron: LTO Noord