De prijzen van rundvlees af boerderij zijn in de eerste drie maanden van het jaar 2021 scherp gestegen. De prijsindex af boerderij is in mei 2021 uitgekomen op 109 punten, het hoogste niveau sinds september 2017. De consumentenprijsindex van rundvlees stond in mei 2021 op een stabiel niveau van 113 punten (2015=100). Ook de prijzen van vleesverwerkers zijn in mei 2021 blijven staan op 109 punten.
Prijsontwikkeling rundvlees
De prijsindex af boerderij is in mei 2021 naar 109 punten gestegen, een verschil van ruim 14 punten met januari (vijftien procent). Dit is tevens het hoogste niveau sinds september 2017. In 2020 schommelde de prijsindex af boerderij nog tussen 88 en 106 punten.
De prijsindex van slachterijen en uitsnijderijen (PPI) is in mei 2020 op 109 punten komen te staan, een niveau vergelijkbaar met maart. De prijzen van vleesverwerkers zijn verder gestegen na een dip van 98 punten halverwege 2020, het laagste niveau sinds begin 2017. De ontwikkelingen van prijzen in binnen en buitenland lopen in 2021 uiteen. De binnenlandse afzet heeft een prijsstijging doorgemaakt. De prijzen van de buitenlandse afzet zijn juist gedaald.
Wat betaalt de consument voor rundvlees?
De consumentenprijsindex (CPI) voor rund- en kalfsvlees is in mei 2021 uitgekomen op 112 punten. In de eerste vijf maanden van het jaar schommelt de CPI tussen 112 en 113 punten, dat is twee à drie punten lager dan de recordhoogte van juli 2020. In de periode 2013-2017 schommelde de CPI rond de 100 punten. Sinds begin 2017 is de consumentenprijs van rundvlees gestaag opgelopen.
Impact coronacrisis
Vanaf de eerste maanden van 2020 hebben veel landen, waaronder Nederland, ingrijpende maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben een grote impact op de nationale en internationale rundvleesmarkten gehad. De logistiek werd bemoeilijkt door bijvoorbeeld het wegvallen van slachtcapaciteit (door ziekte van werknemers) of door het sluiten van de havens. Grote rundvlees exporterende landen als Argentinië en Brazilië hebben hun exporten drastisch zien dalen. Maar ook voor Nederland werd exporteren lastiger. In de loop van het jaar heeft de logistiek zich deels kunnen aanpassen en is een aantal problemen opgelost. Daarnaast heeft uitval van vraag in sommige afzetkanalen in binnen- en buitenland gespeeld.
In Nederland is de afzet van vaak luxere soorten rundvlees en kalfsvlees naar de foodservicesector drastisch gedaald door de sluiting van de horeca tussen maart en juni, en vanaf oktober. Deze ontwikkelingen hebben de prijzen van slachtdieren gedrukt. Tegelijkertijd is er een hogere afzet van producten in de retail geweest. De coronacrisis brak uit toen het buitenland een relatief gunstige afzetmarkt voor rundvlees leek te zijn. Het totale aantal runderslachtingen was in 2020 met tien procent hoger dan in 2019, maar nog zeven procent onder het niveau van 2018. De verwachting is dat in de tweede helft van 2021 de normalisering van de markt plaatsvindt, als de coronamaatregelen grotendeels teruggedraaid zijn.
Bron: Agrimatie