Vrouwelijke agrariërs lopen nog vaak tegen een oneerlijke behandeling aan wat betreft hun positie op het agrarisch bedrijf. Door middel van een brief aan onder andere demissionair minister Schouten vragen LTO Nederland en LTO Vrouw & Bedrijf om meer aandacht voor dit onderwerp. Doel van de brief is om in gesprek te raken over; hoe rolpatroon-bevestigend-gedrag te doorbreken, regelgeving te verbeteren en het bewustzijn rond de positie van de vrouw te vergroten.
Vrouwen hebben een belangrijke rol op het agrarisch bedrijf. Dat kan zijn als; steun en toeverlaat op de achtergrond, maar ook als eigenaar, mede-eigenaar of mede-ondernemer en vrijwel altijd strategisch betrokken. LTO noemt het niet meer van deze tijd om de kennis en de kunde van vrouwen te onderschatten op basis van hun geslacht, of om hun positie onjuist vast te leggen in officiële documenten.
De positie van de vrouwelijke agrariërs
In de praktijk blijkt namelijk dat er bij de periferie rond het agrarisch bedrijf; waaronder banken, accountants en andere soorten erfbetreders, te weinig aandacht is voor de positie van de vrouwelijke agrariërs. Dat uit zich bijvoorbeeld in maatschapscontracten waarbij de positie van vrouw niet gelijkwaardig of niet volgens eerlijke maatstaven is meegenomen. Ook zijn er nog steeds een aantal fiscale regelingen die negatief uitwerken voor de echtgenoot van een agrarisch ondernemer en die wachten op aanpassing.
Willemien Koning (LTO Vrouw en Bedrijf) en Sjaak van der Tak (voorzitter LTO Nederland) nodigen; demissionair minister Schouten en verschillende organisaties betrokken bij het agrarisch bedrijf, de erfbetreders, uit om hierover in gesprek te gaan.
Bron: LTO Nederland