In Nederland is de Wet Natuurbescherming van kracht. In deze wet zijn regels opgenomen die staan voor het beschermen van planten- en diersoorten. Daarbij bepaalt elke provincie zelf het natuurbeleid van zijn of haar gebied. Welke impact heeft dat op wijzigen voor jouw bedrijf in de veehouderij?
Intern of extern salderen
Op dit moment hebben veehouderijen bij het doorvoeren van wijzigingen vaak geen nieuwe vergunning nodig. Een voorbeeld: een bedrijf dat meer melkkoeien wil en minder jongvee. Door de wijziging neemt de emissie van ammoniak niet toe, waardoor de wetgever spreekt van ‘intern salderen’. In dat geval is het verkrijgen van een vergunning voor deze wijziging niet mogelijk, want deze wijziging wordt zonder vergunning toegestaan.
Het verkrijgen van een vergunning
In veel gevallen is een wijziging zonder vergunning een prima oplossing. Tenzij je wel over een rechtsgeldige vergunning Wet Natuurbescherming wil beschikken. Dit kan via een omweg.
Een goed advies is om bij een ander bedrijf een (kleine) hoeveelheid ammoniak aan te kopen en deze bij jouw eigen bedrijf toe te voegen. Hierdoor wordt jouw onderneming vergunningsplichtig, waardoor de provincie hierover een besluit neemt. Dit heet ‘extern salderen’. Dit proces is echter afhankelijk van de wetgeving op het moment van de aanvraag.
Bron: ZLTO