Zo’n 300.000 hectare landbouwgrond die normaliter als braakland is ingezet, kan door boeren in Frankrijk dit jaar beteeld worden. Dat heeft het Franse landbouwministerie bekend. De GLB-betaling die hieraan vasthangt blijft gehandhaafd. Frankrijk wil zo meer kunnen exporteren binnen de EU of naar Afrika.
Braakliggende grond
De braakliggende grond valt onder het Ecologisch Aandachtsgebied binnen het GLB. De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen genomen om de voedselzekerheid te garanderen; waaronder de ontheffing van bepaalde vergroeningsverplichtingen. Hierdoor mag braakliggende grond in de EU als landbouwgrond in gebruik worden genomen.
Landbouwgrond in Frankrijk
Frankrijk beschikt over telt 26,7 miljoen hectare landbouwgrond; de bijna 300.000 hectare vertegenwoordigt dus ruim 1 procent van de akkerbouwgrond. Boeren kunnen de grond die is aangemeld voor braakligging dan inzaaien met eiwitgewassen, oliezaden of granen.
Geen aangepaste teeltmaatregelen
Daarvoor hoeven Franse boeren geen aangepaste teeltmaatregelen te hanteren, zoals telen zonder kunstmest en gewasbescherming. Een alternatief is dat ze de braakgrond bijvoorbeeld voor de voederwinning of voor weidegang gebruiken.
De GLB-subsidies worden gewoon uitgekeerd en ook anderzijds zijn er geen gevolgen voor de bedrijven.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?