Frustrerende stikstofproblematiek, fosfaatproblemen, gebrek aan waardering of de overheidsbemoeienis je ambities? Werp eens een blik over de grens. Emigratie van veehouders is niet nieuw en veel gezinnen zijn zich toch aan het oriënteren. De bestemming bepalen we grotendeels door het beschikbare budget. Maar in een later stadium van het traject blijken de sociale omstandigheden toch de doorslag te geven.
Waar je ter wereld ook komt, Nederlandstalige veehouders kom je vrijwel overal tegen waar de veehouderij enigszins ontwikkeld is. Populaire bestemmingen liggen vaak op rijafstand, zoals Denemarken, Frankrijk of Duitsland. Maar ook verder weg, zoals in Zweden, Canada, de Verenigde Staten of Australië. Emigratiegolven komen vaak periodiek terug. De naoorlogse emigratiegolf was wellicht de grootste, maar ook in de afgelopen jaren is er weer een stijgende trend te ontdekken in aantallen veehouders die hun heil over de grens gaan zoeken. Althans in Nederland; in Vlaanderen is die trend minder waarneembaar en is het aantal emigranten beperkt.
Lees ook: Emigratie naar Australië niet zonder uitdagingen
Diverse redenen voor emigratie
De redenen om het bedrijf in een ander land voort te zetten zijn veelzijdig. Uitbreiding in Nederland is duur. Productierechten zijn prijzig en daarbovenop komen de hoge grondprijzen. Dat laatste geldt ook voor Vlaanderen. Dat maakt ook dat er wat te verkopen valt. Met de verkoop van het bedrijf hier kan in andere landen meer areaal of meer koeien teruggekocht worden. Met een eigen vermogen van circa 500.000 euro kan je in een ander land al een bedrijf overnemen.
Daarnaast is waardering voor het boerenvak een belangrijk emigratieargument. In landen waar meer ruimte is, is de landbouw de kurk waar het plattelandsleven op drijft. Het is een economische factor van betekenis waardoor plattelandsgemeenschappen bestaansrecht hebben. Dat vertaalt zich naar waardering voor de agrarisch ondernemers. Waardering die we in onze regio missen.
Meer oriëntaties
Het traject van emigratie is specifiek maatwerk, waarbij budget weliswaar een groot deel van de richting bepaalt. Waar je met een relatief klein budget bijvoorbeeld in Zweden of Denemarken aan de slag kunt, vraagt Canada al meteen flink meer eigen vermogen. Maar naarmate het keuzemoment vordert; worden ook de sociale omstandigheden van een land zwaarder gewogen. Landen in het Oostblok hebben bijvoorbeeld weer een andere sociale status dan de Westerse landen. De zoektocht wordt vaak gestart naar landen waar het hoogste rendement gehaald kan worden. Maar in veel gevallen wordt deze ondergeschikt gemaakt aan de sociale kenmerken als de keuze daadwerkelijk gemaakt moet worden.
Tekst: Rob van Ginneken
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?