De prijzen van rundvlees af boerderij stijgen sinds begin dit jaar: in juli is de prijsindex uitgekomen op 121 punten, het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar. In 2020 schommelde de prijsindex af boerderij nog tussen 88 en 106 punten. Er is minder aanbod van vee en de markt trekt aan nu de horeca weer open is.
De consumentenprijsindex van rundvlees is over juni en juli nauwelijks veranderd en ligt op een stabiel niveau van rond de 112 punten (2015=100). De prijzen van vleesverwerkers zijn in juni en juli met 4 punten (4%) omhooggegaan naar 114 punten, 16 punten hoger dan vorig jaar in dezelfde periode.
Prijsontwikkeling rundvlees
In Nederland is de afzet van vaak luxere soorten rundvlees en kalfsvlees naar de foodservicesector drastisch gedaald door de sluiting van de horeca tussen maart en juni, en vanaf oktober. Deze ontwikkelingen hebben de prijzen van slachtdieren gedrukt. Tegelijkertijd is er een hogere afzet van producten in de retail geweest. De coronacrisis brak uit toen het buitenland een relatief gunstige afzetmarkt voor rundvlees leek te zijn. Het totale aantal runderslachtingen was in 2020 met 10% hoger dan in 2019, maar nog 7% onder het niveau van 2018. De verwachting is dat in de tweede helft van 2021 de normalisering van de markt plaatsvindt, als de coronamaatregelen grotendeels teruggedraaid zijn.
Hoe wordt de rundvleesprijs gevormd?
Ondanks de seizoenspatronen volgen de prijzen af boerderij van Nederlandse slachtrunderen, de producentenprijzen en de consumentenprijzen elkaar slechts in beperkte mate. Contracten met de retailers kunnen prijsschommelingen tijdelijk dempen. Ook is het belang van de import van rundvlees voor de consumptie in Nederland groot. Daarbij komt dat de inkoop van vlees slechts één van de kostencomponenten is bij de productie van vlees en vleeswaren in de verwerkende industrie en distributie via de retail.
Bron: Agrimatie