Er zijn bekende landen of gebieden waarover veel informatie is. Maar er zijn ook provincies in Canada of landen in Europa die wellicht niet als eerste bovendrijven als vestigingsland, maar wel degelijk potentie hebben. Vandaag bespreken we Canada, maar kijken verder dan de regio Ontario, waar veel Nederlandse melkveehouders gevestigd zijn.
Melkveehouderij in Canada
In Canada is er een hernieuwd vertrouwen in de melkveesector nadat de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2017 de handelsovereenkomst tussen de drie Noord-Amerikaanse landen (VS, Canada en Mexico) verbrak. De opvolger maakte meer ruimte voor import van Amerikaanse zuivel door lagere importtarieven, maar vooralsnog heeft dat geen invloed op de melkprijs.
Wat levert emigratie naar Canada op?
Omdat Canada de zuivelproductie blijft reguleren en afstemt op het binnenlands gebruik, is de melkprijs er goed. Maar precies de aanwezigheid van quotum maakt Canada voor veehouders met een kleiner budget onbereikbaar. De prijzen voor melkquotum variëren van circa 24.000 dollar tot 30.000 dollar per kilogram botervet. De Canadese dollar doet op dit moment 0,68 euro en per koe moet je ongeveer 1,6 kilogram botervet tellen. Het quotum voor één koe kost dus circa 25.000 euro á 32.000 euro. Daartegenover staat wel een zekere melkprijs met daarbij een vergoeding voor berekende arbeid.
Vergeet Ontario: kijk eens naar Manitoba of Saskatchewan
Van oudsher is Ontario een gebied waar veel Nederlandstaligen zich gevestigd hebben, maar wie zijn geld efficiënter wil inzetten kan ook eens in één van de andere provincies kijken. In Manitoba en Saskatchewan is het quotum goedkoper dan in Ontario en is ook de grondprijs een fractie lager. Daarnaast zijn er ook aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden voor jonge boeren in Manitoba en zijn er diverse aftrekposten om de relatief hoge belastingdruk te verlagen.
Ervaring uit Saskatchewan
Henk van den Brink is een veehouder in Saskatchewan. Hij trok met zijn ouders, broers en zus in 2005 naar een melkveebedrijf vlakbij Saskatoon. De familie had in Nederland een gemengd bedrijf met varkens, pluimvee en melkvee. In Canada werd bewust gekozen voor Saskatchewan omdat ze hun geld daar het meest efficiënt konden inzetten. Ze begonnen op een bedrijf met 32 ha, maar hebben het in de afgelopen 16 jaar op weten te bouwen tot een melkveebedrijf met 250 koeien op 250 ha. Hoewel het bedrijf inmiddels flink is ontwikkeld, was de start niet makkelijk, erkent Henk. “Ik was 19 toen we hier startten. Ik ben meteen thuisgebleven en ben hier niet naar school gegaan. Mijn broertjes en zusje wel. Die hadden sneller wat contacten dan ik. Integratie op jonge leeftijd is gewoon wat makkelijker.”
Tekst: Rob van Ginneken
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?