Het bestuur van ZuivelNL heeft een begroting voor 2021 opgesteld. Deze begroting is 9 december 2020 door de Algemene Vergadering van ZuivelNL goedgekeurd.
Uitgangspunten begroting
Het bestuur van ZuivelNL heeft bij het opstellen van de begroting een aantal uitgangspunten gehanteerd. Financiering en uitvoering van activiteiten met een gezamenlijk belang en meerwaarde voor melkveehouders en zuivelondernemingen. Het stimuleren van kennis en innovatie samen met co-financiers als de overheid en daarnaast ook de handhaving van het huidige contributieniveau voor melkveehouders en zuivelondernemingen.
Gezonde algemene reserve
In de begroting is ook rekening gehouden met nieuwe (2019) accountancyregels voor non-profit organisaties en de voorziene uitputting van de reserves. Bij de start van ZuivelNL is afgesproken dat geleidelijk ingeteerd zou worden op de reserves. Het eigen vermogen is in de afgelopen jaren afgenomen, terwijl de contributie niet is verhoogd. Het op een gezond peil brengen van de reserve is noodzakelijk. In de begroting zijn dan ook fundamentele bezuinigingen doorgevoerd.
Activiteiten ZuivelNL in 2021
Uit de begroting blijkt ook dat ZuivelNL voor 2021 een te besteden budget van 8,7 miljoen euro heeft. Dit is een verlaging van circa 3 miljoen euro ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2020. De focus van het nieuwe budget ligt dan ook op de kernthema’s Voedselveiligheid, Diergezondheid, Duurzaamheid, Onderzoek & Innovatie, Data en Export.
Sterke toekomst
De doelstelling van de bezuinigingsoperatie is dat ZuivelNL zijn taken ook in het gezamenlijk belang van melkveehouders en zuivelondernemingen actief kan blijven uitvoeren en voor de toekomst sterker staat. Benadrukt wordt dat de bezuiniging geen impact heeft op de continuïteit op langere termijn van de activiteiten. Het is juist de bedoeling dat er na 2021 weer meer ruimte komt voor nieuwe activiteiten.
Bron: ZuivelNL