Welke factoren beïnvloeden het gebruiksgemak en de capaciteit bij het melken? Het conventioneel melken van koeien is een dagelijks terugkerende activiteit die veel van de melker vraagt. Om het melken prettig en snel te laten verlopen zijn er diverse zaken waarop gelet moet worden.
Juiste houding van de melker
Om prettig en ontspannen te melken is een juiste melkhouding – met een rechte rug – van belang. Een juiste putdiepte is daarbij belangrijk. Zijn er daarentegen meerdere melkers, overweeg dan een beweegbare putvloer.
Naast het hebben van de juiste houding, speelt ook het gewicht en de vorm van het melkstel een rol. De praktijk wijst uit dat het melkstel meestal met één hand wordt vastgehouden en de tepelbekers één voor één worden aangesloten. Dit leidt ertoe dat het lichaam tijdens het melken als het ware schuin gedraaid wordt. De nieuwe manier van melken, door de tepelbekers twee aan twee onder te hangen, betekent naast een hogere melkcapaciteit, dat ook het lichaam veel rechter kan blijven. Hierdoor blijft de belasting op de schouders minimaal. Door te kiezen voor de juiste (rechte) houding en de nieuwe manier van melken, zal het melken van de koeien prettiger en sneller verlopen.
Voor meer informatie klik hier!
Bron: GEA