Europese melkveehouders kondigen op 7 mei campagnes aan voor het juiste crisisinstrument en tegen misleidende maatregelen van de Europese Commissie.
Overaanbod melkproducten
"Het besluit om de melkcrisis aan te pakken met de activering van steun voor particuliere opslag en zonder gecoördineerde productieverlagingen op EU-niveau is verkeerd", zegt Erwin Schöpges, voorzitter van de European Milk Board (EMB), die een duidelijk standpunt uitspreekt over de EU-maatregelen voor de landbouwsector welke op 4 mei zijn gepubliceerd. Terwijl de EU-markt wordt overspoeld met melk en de prijzen zich in een neerwaartse spiraal bevinden, is een vermindering in de hele EU van de hoeveelheid geproduceerde melk het enige dat marktverlichting kan brengen. Het opslaan van verwerkte producten zoals melkpoeder, boter en kaas zal de prijsdruk voor melkveehouders niet verminderen, omdat die producten onderdeel blijven van het overschot van melkproducten.
Melkacties
"We gaan onze teleurstelling uitspreken over dit huidige misleidende besluit. Op 7 mei gaan we melk acties houden in veel Europese landen", zegt Schöpges. Deze demonstraties zullen ook een constructieve oproep aan de Europese Commissie zijn om onmiddelijk in de hele EU vrijwillige productieverlagingen te activeren.
Volumevermindering melkproductie
Zoals EMB-vicevoorzitter Sieta van Keimpema uitlegt, moet een dergelijke regeling voor volumevermindering door de EU worden gecoördineerd om een ??alomvattend effect te hebben. "De EU heeft ook organisaties zoals branche- en producentenorganisaties (IBO's / PO's) tijdelijk toestemming gegeven om productiereducties te plannen (volgens artikel 222 van de GMO-verordening), maar in de huidige crisissituatie heeft dit geen zin", vervolgt Van Keimpema.
Europese maatregelen
Productieplanning via branche- en producentenorganisaties is niet effectief. Daarom moeten productieverlagingen op een Europees niveau worden gecoördineerd.
Uitgebreide reductie is alleen mogelijk door in de hele EU gecoordineerde vrijwiligge productieverlagingen door te voeren.
Er is geen sterke, EU-brede structuur van branche- of producentenorganisaties die dergelijke volumeverminderingen zou kunnen doorvoeren. Ze zouden, als het al lukt, alleen kunnen leiden tot geïsoleerde reducties binnen hun individuele organisaties. Er zou een onachtzaam effect zijn op de EU-melkmarkt als geheel. Daarom moet de Europese Commissie de coördinatie van deze vermindering op zich nemen, zodat een overkoepelend positief effect mogelijk wordt.
Producenten die door een crisis zijn getroffen, kunnen niet alleen op de proppen komen met de middelen voor productieverlagingen.
Bestaande producentenorganisaties worden gefinancierd door hun leden. Om vrijwillige productieverlagingen door te voeren met een vergoeding voor elke liter die niet wordt geproduceerd, is het nodig om fondsen te werven. Producenten hebben simpelweg geen geld over, vooral omdat ze opnieuw in een crisis verkeren. De door de Commissie uitgetrokken middelen voor steun voor particuliere opslag moeten in plaats daarvan worden gebruikt voor een gecoördineerde EU-brede vrijwillige regeling voor volumevermindering.
Productieplanning via organisaties zoals IBO's / PO's ≠ Door de EU gecoördineerde productieverlagingen.
Potentiële productieplanning door bijvoorbeeld IBO's of PO's kan niet worden gelijkgesteld met productieverlagingen die door de Europese Commissie worden gecoördineerd. Beide maatregelen zijn in 2016 geïmplementeerd.Hoewel de mogelijkheid van productieplanning geen effect had op de melkprijzen in de EU, zorgde de door de EU gecoördineerde regeling voor volumevermindering ervoor dat de prijzen zich konden herstellen van hun dieptepunt in de crisis.
Europese melkacties
“We hebben de Europese Commissie, het EU-Parlement en de nationale ministers geïnformeerd over de zeer moeilijke omstandigheden waarmee producenten momenteel worden geconfronteerd en hebben hen gewaarschuwd dat de zuivelmarkt zal instorten tenzij effectieve maatregelen worden geactiveerd. Maar nogmaals, het huidige besluit zal ertoe leiden dat melkpoeder en boter zich ophopen in de opslag, waardoor de producenten opnieuw in een ernstige crisis terechtkomen”, zegt Schöpges. 'Waarom leren ze niet van fouten uit het verleden?' Deze vraag wordt door veel melkveehouders gesteld en zal prominent aanwezig zijn in de komende Europese melkcampagnes op 7 mei.
Lees meer over de acties op 7 mei in ons eerdere artikel.
Bron: European Milk Board