Het beeld bij de Nederlandse melkaanvoer is nagenoeg onveranderd. Net als in december bleef het volume in januari 2018 vrijwel gelijk aan het jaar daarvoor. Terwijl de Nederlandse melkaanvoer stabiliseert, laat deze in de EU een aanzienlijke stijging zien.
Sinds juni is er sprake van een toename van het volume, waardoor uiteindelijk over het gehele kalenderjaar 2017 een stijging van bijna 2% werd gerealiseerd. Ook in december groeide de melkaanvoer sterk. Alle belangrijke zuivellanden, met name in Noordwest Europa, realiseerden een stijging. Grootste absolute toename werd in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd. Buiten Europa is er nog grotendeels sprake van groei. In december nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivel exporterende landen Argentinië, Australië, Uruguay en de Verenigde Staten toe. Wel ligt het groeitempo in de VS sinds september op een lager niveau (+1%) dan in de eerste helft van 2017.
NieuwZeeland heeft als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in zowel december (-3%) als in januari (-5%) dit jaar een forse stap terug gedaan. De boternotering bodemde in de eerste helft van januari uit, waarna herstel plaatsvond. De prijzen zijn de laatste weken aan een sterke opmars bezig. Dit komt door extra vraag in verband met Pasen en ook doordat kopers hun uitgestelde vraag invullen. Export is prijstechnisch nog altijd mogelijk, maar wordt wel lastiger door de snel oplopende prijzen. De prijzen voor mager melkpoeder zijn al geruime tijd zwak. Er is momenteel meer verkoopbelangstelling dan koopbelangstelling. De notering is sinds oktober ruim onder het interventieprijsniveau geschoten. De notering van vol melkpoeder is sinds medio januari ook weer omhoog gegaan vanwege oplevende vraag en de aantrekkende vetprijzen. Dit kwam ook tot uitdrukking in de positieve resultaten van de GDT veilingen dit jaar.