De maatschap Arkink-Wolthuis vertrok 28 jaar geleden uit het Twentse Zenderen om in Emmer-Compascuum een nieuwe start te maken met een bedrijf voor 95 melkkoeien met bijbehorend jongvee op vijftig hectare grond. In tussentijd is er heel wat veranderd. Inmiddels melkt de familie Arkink 310 melkkoeien in de 44-stands buitenmelker.
“Het was destijds een grote stap om vanuit de vertrouwde omgeving van Zenderen te vertrekken naar hier. Ook later hebben we niet altijd de makkelijkste weg gekozen, maar het is allemaal goed uitgepakt”, vertelt Conny Arkink. Samen met haar man Harry en de zoons Roel, Bram en Thom runt zij het bedrijf. Harry en Bram doen de koeien, Roel doet het landwerk en heeft daarbij een loonwerktak. Thom zit nog op school en houdt zich daarnaast bezig met de koeien. Conny is verantwoordelijk voor de kalveropfok en voor de administratie.
Bedrijfsvoering maatschap Arkink-Wolthuis
Na de verhuizing naar Emmer-Compascuum bleven de ondernemers niet stil zitten. Zo werden regelmatig land en quotum bijgekocht en verrees er een jongveestal met voeropslag. Op dit moment heeft de familie 310 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Het plan is door te groeien naar 350 melkkoeien. Op 145 hectare, waarvan 85 hectare bij huis en de rest iets verder weg, verbouwen de Arkinks gras en mais. Van de 55 hectare mais is dit jaar 35 hectare als snijmais en twintig hectare als MKS geoogst.
De maatschap voert een TMR-rantsoen bestaande uit gras, snijmais, MKS en losse grondstoffen zoals raapschroot. De grondstoffen worden in de schuur annex jongveestal opgeslagen. In de melkstal wordt krachtvoer bij gegeven. De gemiddelde jaarlijkse melkproductie ligt op zo’n 9.800 kilogram melk met 4,52 vet procent en 3,70 procent eiwit. Jaarlijks produceert de maatschap 3,2 miljoen kilogram melk die wordt geleverd aan DOC Kaas in Hoogeveen. Sinds een jaar of vier maakt Conny ook deel uit van de ledenraad van deze coöperatie.
Gedwongen terugschakelen naar 130 melkkoeien
De groei van het bedrijf is wel met pieken en dalen gegaan. Zo had de familie in 2015 ongeveer 270 koeien aan de melk. De fosfaatwetgeving dwong de ondernemers echter tot een ingrijpende keuze: terug naar 130 melkkoeien of voor 150 koeien fosfaatrechten bij kopen. Er werd gekozen voor het laatste. “We hadden ooit land gekocht in Sleen. Dit hebben we toen verkocht en met extra financiering van de bank konden we een bedrijf in Weerdinge kopen met fosfaatrechten. Zo konden we door. Overheidsbeleid bracht ons in de problemen, maar die hebben we zelf opgelost”, vertelt Conny.
Familie Arkink maakt bewuste keuze voor buitenmelker
Het jaar 2015 was ook het jaar waarin de nieuwe stal voor de melkkoeien werd gebouwd. Dit werd een 0-6-0 met een 44-stands buitenmelker van Dairymaster. “Aanvankelijk was het plan in een 2 x 16 zij-aan-zij met rapid-exit te gaan melken. Maar we willen graag met één persoon kunnen melken en in relatief weinig tijd veel kunnen doen. Een tweede persoon kan dan in de stal de koeien achter het hek doen en de boxen schoonmaken”, licht Conny de keuze voor de roterende melkstal toe.
Tekst en beeld: Gerben Hofman
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.