Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen en te voldoen aan wetgeving van de Europese Unie moeten in Nederland voor 2030 ruim 500.000 koeien minder zijn. Dit concludeert Milieudefensie naar aanleiding van onderzoek naar de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij. Het onderzoek is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut in opdracht van Milieudefensie. De overheid heeft nu lang genoeg aan de zijlijn gestaan met grote onzekerheid voor boeren tot gevolg. Hoog tijd dat ze kiest voor een echt duurzame toekomst. Het rapport biedt hiervoor handvatten.
Voor het Klimaatakkoord is een krimp van een kwart van de melkveestapel noodzakelijk. Technische oplossingen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te brengen schieten tekort, stellen de onderzoekers. Ze dragen een pakket concrete maatregelen aan die samen een oplossing vormen. Hierover kun je meer lezen in het rapport: Verkenning naar een grondgebonden melkveehouderij.
Bart van Opzeeland van Milieudefensie: “Er hangt hoe dan ook een keiharde sanering boven het hoofd van de melkveehouders. Het wordt tijd dat de overheid kiest voor een echte, duurzame toekomst en dat ze de boeren de zekerheid biedt dat dit op een eerlijke manier gebeurt. Het onderzoek laat zien hoe dat kan.”
Minder is meer
Milieudefensie vindt dat de zuivelconsumptie moet dalen. De overheid moet hier voor zorgen en dit jaar nog inzetten op een robuust lange termijnbeleid zodat boeren niet langer in onzekerheid zitten. Dat betekent: geen pleisters meer plakken, de maatregelen invoeren die de onderzoekers in het rapport voorstellen, boeren compenseren en hen een eerlijke prijs voor hun product geven. En dat houdt ook in kiezen voor boeren die lokaal grondstoffen en voedsel verbouwen voor de Nederlandse en Europese markt. Alleen zo kunnen we de broeikasgassen uit de landbouw blijvend verminderen.
Eerlijk omschakelen
Alle betrokken partijen zullen een steentje moeten bijdragen om aan de gewenste milieudoelen te voldoen. De zuivelconsumptie moet dalen, de boer moet koeien inleveren en de overheid zal ter compensatie koeien moeten opkopen om de veestapel op het gewenste niveau te brengen in 2030. Door tijdig aan te kondigen dat boeren in de toekomst minder dieren mogen houden (per hectare) kunnen we voorkomen dat koeien door spoedmaatregelen weer naar de slacht moeten.
Petitie voor duurzame melk en een eerlijke prijs voor de boer
Het rapport onderstreept het belang van een hogere, eerlijke melkprijs voor boeren. De nieuwe milieudoelen betekenen dat een boer minder koeien kan houden. Ter compensatie van het lager aantal koeien hebben zij een hoger inkomen nodig. Om dat te veranderen zijn wij een campagne gestart. Wij eisen van supermarkten dat zij boeren een fatsoenlijke prijs betalen voor hun melk. Duurzame melk kán. Als de supermarkten meewerken.
Het onderzoek uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut in opdracht van Milieudefensie brengt ook de effecten van de vermindering van de melkveestapel op de economie en externe kosten in kaart.
In Tabel 5 zijn de maatschappelijke en economische gevolgen van de verschillende situaties geschat, alles onder constante waardes per kg melk. Duidelijk is dat zelfs de maximale schatting voor externe maatschappelijke kosten lager is dan de economische waarde van het hele zuivelcomplex. Dit betekent dat de totale economische gevolgen van een beperking van de melkproductie (veel) hoger zijn dan de gelijktijdige beperking van de externe kosten. Met uitzondering van de ‘groeiende melkveehouderij’ (situatie 1) neemt ook de netto toegevoegde waarde (NTW) voor alleen melkveebedrijven en zuivelverwerking sterk af ten opzichte van de referentie, met € 100 tot € 1300 miljoen per jaar, wat vergelijkbaar is met de jaarlijkse afname in de ondergrens-schatting voor externe kosten.