Na de goede melkprijsjaren 2013 en 2014 zijn in 2015 de melkprijzen fors gedaald naar gemiddeld € 31,27 per 100 kg. Een daling van € 7,33, ofwel 19,0% ten opzichte van 2014.
In 2015 werd het marktbeeld bepaald door het mondiaal fors toegenomen aanbod en een structureel tegenvallende vraag. Dit leidde tot een algeheel laag prijsniveau.
In het eerste kwartaal was nog sprake van een positief sentiment en stijgende prijzen. Dit werd mede veroorzaakt door de afremming van de melkaanvoer in de EU vanwege de dreigende superheffing en onzekerheid over de ontwikkeling van de Nieuw-Zeelandse melkproductie. Bovendien zorgde de ten opzichte van de dollar zwakker wordende euro voor een betere concurrentiepositie van Europese producten op de wereldmarkt.
De afschaffing van het melkquotum resulteerde vanaf 1 april 2015 in een forse groei van de melkproductie in de EU. Tegelijkertijd bleef de vraag sterk achter. De afgenomen koopbereidheid van China door lagere economische groei en hoge voorraden en de Russische importban (ingesteld vanaf augustus 2014) speelden daarbij een belangrijke rol. Bovendien zorgde de lage olieprijs ervoor dat grote olieproducerende landen de hand op de knip hielden en minder zuivel importeerden. Deze combinatie van factoren leidde ertoe dat de marktprijzen vanaf het tweede kwartaal onder druk kwamen te staan en sterk daalden.
In september en oktober herstelden de prijzen kortstondig. De prijsstijgingen in deze periode waren echter vooral sentiment gedreven. De fundamenten in de markt, de reeds langere tijd achterblijvende mondiale vraag en het te grote aanbod, bleken namelijk onveranderd. Vanaf november gingen de prijzen daarom weer naar beneden.
Het gemiddelde prijsniveau was in 2015 aanzienlijk lager dan in 2014, zoals blijkt uit de officiële Nederlandse zuivelnoteringen. Vooral de gemiddelde noteringen van mager melkpoeder (-30%), weipoeder (-27%) en vol melkpoeder (-22%) deden een flinke stap terug. De gemiddelde notering voor boter daalde ook, hoewel de afname (-11%) iets minder sterk was. Bij de gemiddelde indicatieve waarde voor Gouda kaas was de daling ook fors (-22%).
Bron: Melkprijsvergelijking 2015