In rantsoenen met een laag aandeel eiwit neemt de kans op pensverzuring toe. Dat stelt Wilfried van Straalen, rundveeonderzoeker van Schothorst Feed Research. ‘Wie minimaal 160 gram eiwit in het rantsoen hanteert, zal gemakkelijk melken zonder veel gezondheidsproblemen bij de koeien’, aldus Van Straalen. ‘Een hoger eiwitaanbod vergroot echter het stikstofverlies. Maar met 150 gram eiwit komen er wel meer uitdagingen.’
Een van die uitdagingen is volgens Van Straalen een vergrote kans op pensverzuring. ‘We zien dat een lager eiwitpercentage in het rantsoen voor metabole stoornissen kan zorgen. Eiwitvoeren stimuleert namelijk de productie en voorkomt vervetting bij oudmelkte dieren. Die vervetting heeft effect op de stofwisseling in de lever. Daarnaast heeft eiwit heeft een bufferend effect in de pens waardoor de kans op pensverzuring toeneemt.’
Dat het verlagen van eiwit in de melkveerantsoenen een typisch Nederlands onderwerp is, is volgens Van Straalen niet juist. ‘Vergis je niet, ook in bepaalde gebieden in Duitsland maken ze er inmiddels werk van om terug te gaan van standaard 170 gram naar 165 gram eiwit. Ook in België zullen de ontwikkelingen rondom stikstofbeleid gevolgen hebben voor het eiwit in het rantsoen. Nederland loopt voorop, maar andere landen gaan volgen.
Bron: Schothorst Feed Research