De vooruitzichten voor de meeste agrarische sectoren zijn voor 2015 positief. Dit jaar zal het agrarische productievolume stijgen met circa 1,5%, lager dan vorig jaar (+4%), maar toch boven het langjarig gemiddelde. Vooral de zuivelsector draagt bij aan deze groei. De melkproductie zal mogelijk 5% hoger zijn dan in 2014 dankzij de afschaffing van de melkquota per 1 april 2015. De melkprijzen zullen echter gemiddeld bijna 10% lager zijn dan in de voorbije twee topjaren.
De totale waarde van de agrarische productie zal dit jaar licht toenemen naar € 28,3 miljard, 1% hoger dan in 2014. De prijzen zullen naar verwachting gemiddeld iets lager uitkomen, maar bovenal zeer volatiel zijn. De hoge volumegroei in 2014 was naast de gestegen zuivelproductie ook het gevolg van de hoge akkerbouwopbrengsten. De export profiteerde en realiseerde ondanks tegenvallende prijzen en de Russische boycot opnieuw een recordwaarde van € 78,8 miljard. “Dankzij een almaar goedkoper wordende euro kan de export ook in 2015 en 2016 records breken. Het aandeel van de agrarische export heeft inmiddels de grens van 20% van de totale Nederlandse uitvoer overschreden”, constateert Cor Bruns, sectormanager agrarische productie van ING.
Productie melkveehouders dit jaar 5% omhoog
Op 1 april verdwijnt het melkquotum en zijn melkveehouders vrij om hun productie op te schroeven. De capaciteit van de Nederlandse stallen en zuivelverwerkers is toereikend voor een flinke productiegroei (5% in 2015). Voor 2018 is de verwachting dat 20% boven het niveau van het laatste quotum kan worden gemolken. De prijsontwikkeling zal ten gevolge van het ‘vrije melken’ en door het toenemende internationale karakter van de zuivelhandel sowieso volatieler verlopen dan in het verleden. ING verwacht dat melkprijs het laagste punt dit jaar al achter de rug heeft.
Wisselende start 2015 voor de diverse agrarische sectoren
Behalve van de goedkopere euro profiteren onder meer glastuinbouwers van de lagere energieprijzen, die het gevolg zijn van de daling van de gasprijzen in de afgelopen periode. Veehouders krijgen te maken met oplopende prijzen voor veevoer. Grondstoffen als soja, graan en tarwe worden immers in dollars afgerekend. De saldi voor vleesvarkenshouders blijven mede hierdoor ook in 2015 mager. Pluimveehouders profiteren van oplopende eierprijzen. Ook voor telers van tomaten en komkommers is het jaar goed begonnen. De sierteeltsector startte met tegenvallende exportcijfers. Voor akkerbouwers is het exportperspectief wisselend.
Klik hier voor de actuele stand van zaken en ramingen voor alle agrarische sectoren.
Meer informatie
ING
W.: www.ing.nl