De Gelderse Natuur en Milieufederatie heeft beroep aangetekend tegen het besluit van de gemeente Bronckhorst om de eerste vergunning voor de bouw van een megastal in Wichmond te wijzigen.
De gemeente stelt dat met de wijziging straks melkkoeien en kalfskoeien worden gehouden, waardoor het plan nu zou passen binnen het bestemmingsplan. Maar volgens de GNMF blijft er, ondanks de kunstmatige aanpassingen, hoe dan ook sprake van een intensieve (fok)veehouderij.
Het bedrijf Dutch Dairy Genetics wil aan de Polweg in Wichmond een bedrijf vestigen met meer dan 1.000 stuks rundvee. De vergunning voor de eerste bouwfase leidde vorig jaar tot veel protesten uit de omgeving en van natuur- en milieuorganisaties. De Rechtbank in Arnhem gaf de bezwaarmakers gelijk. Het was duidelijk dat het niet ging om een reguliere melkveehouderij, maar om een bedrijf voor veredeling en vermeerdering van rundvee, en dit past niet in het bestemmingsplan.
Bernhard Oosting, beleidsmedewerker bij de GNMF: "Wij vinden de nu aangebrachte wijzigingen fundamenteel en dus had één en ander behandeld moeten worden als een nieuwe vergunningaanvraag".
Geen melkveebedrijf
"Daarnaast is er volgens ons ook in de nieuwe situatie geen sprake van een melkveebedrijf, zoals toegestaan volgens het bestemmingsplan. Volgens de gemeente zou het gaan om 70 melk- en kalfkoeien, maar ook om 20 fokstieren. Dat zijn opmerkelijk veel stieren. Meer dan de helft van de melkveehouders in Nederland heeft zelfs helemaal geen stier meer", aldus Oosting.
"We gaan er vanuit dat de koeien en stieren in Wichmond conform het bedrijfsplan voor vermeerdering worden ingezet. Indien de embryo's dan, zoals gewoonlijk bij het fokken, worden getransplanteerd in koeien op andere locaties, zal op dit bedrijf geen sprake zijn van relevante melkproductie".
Intensieve veehouderij
Ook andere delen van de gewijzigde omgevingsvergunning laten volgens de GNMF nog alle ruimte voor een intensieve (fok)veehouderij, die niet in het bestemmingsplan past. Nergens wordt aangetoond dat daar geen sprake van zal zijn. De GNMF concludeert dat, gezien de kunstmatige wijzigingen op papier, de gemeente wil meewerken aan een plan voor intensieve (fok)veehouderij. Dat is immers ook het doel van het achterliggende bedrijfsplan van Dutch Dairy Genetics. Naast de GNMF hebben ook een aantal omwonenden beroep aangetekend bij de Raad van State.